Ergenlerin çoğu için İnternet, ödevleri için araştırma yaptığı bir ortam, YouTube ya da çevrim içi oyunlar demek değildir. Aynı zamanda onların sosyal yaşamının büyük bir parçasıdır. Instagram, SnapChat, Facebook ve Twitter gibi çevrim içi servisleri kullanarak yaşıtlarıyla iletişim kurdukları bir ortamdır. Hatta mesajlaşmak bile onların sosyal yaşamının büyük bir bölümünü teşkil eder. Ama bazen arkadaş kabul ettiğiniz biri çıkar ve size siber zorbalık yapmaya başlar.

Siber zorbalık kurbanları kimler?

Amerikan Sosyoloji Birliği‘nin araştırmasına göre siber zorbalık bir yabancı tarafından değil, arkadaş, eski arkadaş, sevgili ve eski sevgililer tarafından yapılıyor. Aynı araştırma tanıdık birinin siber zorbalık yapma sıklığının yabancı birine göre 7 kez daha fazla olduğunu gösteriyor.

Bir bilgi daha ekleyecek olursak yapılan çoğu araştırma kurban tipinin belli bir özelliği olduğunu da gösteriyor. Kızlar erkeklere göre 2 kat daha fazla, LGBT ergenler ise 4 kat daha fazla siber zorbalığa uğruyorlar.

Çevrim içi, tehdit, söylenti, dedikodudan tutun da hesabının çalınması, küçük düşürücü fotoğraf ve videolarının paylaşılması kurbanların dijital olarak karşı karşıya kaldıkları zorbalıklar.

Siber zorbalığın olumsuz etkileri

Çocuğunuzun siber zorbalık kurbanı olduğunu anlamak zordur. Çoğu zaman zorbalık yapanın arkadaşlarından biri olması gerçeği durumu daha da zorlaştırır. Ama siber zorbalık kurbanı genç bundan kaçış olmadığını ve durumunu tüm dünyanın bildiği düşünür. Kendini evinde bile güvende hissetmez çünkü artık herkes çevrim içidir.

Bu nedenle anne babaların siber zorbalığa karşı çok uyanık olmaları önemlidir. Zaman zaman çocuğunuzun hesabını kontrol etmeniz, tavrı değişen arkadaşlarını gözlemlemeniz ve çocuğunuzla iş birliği yapmanız gerekir.

Siber zorbalığa iten sebepler nelerdir?

Söz konusu akran zorbalığına gelince sebepler bellidir. Siber zorbalık yapmak için sebepler daha karmaşık olabiliyor:

  • Ayrılık acısını azaltmak.
  • İntikam almak.
  • Kıskançlık.
  • Sosyal konumunu güçlendirmek.
  • İlişkiyi bitirenin kendi olduğunu ispatlamak.
  • Kontrolü başkasına vermemek

Siber zorbaların taktikleri nelerdir?

  • Dalga geçmek: Öpüşmesiyle, konuşmasıyla, alışkanlıklarıyla alay etmek. Örneğin “Orhan maymun gibi gülüyor…”
  • Oltaya getirmek: Sahte bir hesap açarak onunla yakın arkadaşlık kurarlar. Daha sonra bu ilişkiye ait bütün özel şeyleri ortaya dökerler.
  • Başkası gibi davranmak: Sahte bir hesap açarak bir başkası gibi ona küfür, taciz, küçük düşürme vb. eylemlerde bulunurlar. Böylece işledikleri suçu başkasının (çoğu zaman gerçek olmayan birini) üzerine atabileceklerini düşünürler.
  • Ahlaksız olduğunu düşündürmek: Yaptıkları paylaşımlarla eski partnerlerinin yaşam tarzını ve tercihlerini eleştirir ve ahlaksız biri olduğunu yaymaya çalışırlar. Zaman zaman iddiasını güçlendirmek için gerçekte kurbanlarına ait olmayan sahte çıplak fotoğraf ve sexting mesajlarını yayar.
  • Dışlamak, utandırmak ve hesabını çalmak da diğer yöntemlerdir.

Elbette teknoloji geliştikçe siber zorbaların yöntemleri ve taktikleri de değişecektir. Başka bir yazımda alabileceğiniz önlemleri de anlatmıştım.

Siber zorbaların genelde tanıdığınız kişiler olduğunu ve nelere cesaret edebileceklerini anlatmaya çalıştım. Hem gençler hem de ebeveynlerin birbirlerini suçlamadan siber zorbalığa karşı iş birliği yapmaları gerektiğini hatırlatmak isterim.

Kaynak: VeryWell Family – Sherri Gordon

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments