Orhan Toker Kimdir?
1968 yılında İstanbul’da terzi bir babayla ev hanımı bir annenin 3. çocukları olarak dünyaya geldim. Her çocuk gibi ben de olumlu ve olumsuz deneyimleri tattım. Hatırladığım kadarıyla onarılması gereken çok kırık dökük var çocukluğumdan.
İlk, orta ve liseyi hepimizin gittiği devlet okullarında okuduktan sonra üniversiteyi bir hevesle İTÜ Mimarlık fakültesinde okudum. Mimarlığın bana göre olmadığını meslek hayatına başlayınca anladım. İlk değişimim mimarlıktan vazgeçip bilişim sektörüne atılmakla oldu. Bilişim sektöründe profesyonel olarak 25 yıl geçirdikten sonra kendi isteğimle sahibi olduğum bilişim firmasından ayrıldım.
2019 yılında yazarlık macerası başladı. Psikoloji ve çocuklar hakkında araştırma yapmayı, okumayı ve paylaşmayı çok seviyorum. Bunları teknoloji bilgimle birleştirince “Dijital Baba” oldum. İkinci büyük değişimim budur.
Hayatımda yaptığım en büyük doğrum eşim ve o birliliğin meyvesi kızımdır. Bana “Dijital Baba” adını kızım koymuş, sosyal medya maceramda aldığım cesareti eşim vermiştir.
“Mümkün olacak mı çocuklarımızla barışmak ve belki anne babalarımızla da… Affederler mi çocuklarımız bizi, biz affettik mi kendimizden öncekileri…
Dijital Baba’dan Mesaj Var
Çocuklar üzerinden büyük paralar kazanmayı kafasına koymuş kapitalist düzen, çocuklarımızı bizden almak, aileleri ile bağlarını koparmak için onlara en kolay ulaşabileceği dijital çağın gereçlerini hiçbir ahlaki değer gözetmeksizin kullanmaktan geri kalmıyor.
En rahatsız oldukları hatta en öfkelendikleri şey karşılarında bağları sağlam olan bir aile görmek. Çünkü biliyorlar ki aile olarak birbirimize sımsıkı tutunmayı başarabilirsek onlar “böl ve daha fazla kazan” stratejilerini uygulayamayacaklar. Biliyorlar ki güçlü bağlar ile anne babasına tutunmuş çocukları asla çekip alamayacaklar. Biliyorlar ki birbirlerini seven, birbirlerine değer veren, birbirleriyle yarışmaktan çok birbirlerine yardım etmek isteyen insanları diledikleri gibi yönlendiremeyecekler.
Bu kitapta bahsettiğim düzenin çocuklarımızı nasıl hedeflediğini, eğer çocuklarımızı ihmal edersek onları nelerin beklediğini gerçek yaşamdan kesitlerle anlatmaya çalıştım.
“Hayalini kurduğumuz yaşam için başka yere gitmeye gerek yok. Hayallerimizi tam şu anda, olduğumuz yerde gerçekleştirmemizin önündeki tek engel biziz. Azıcık çaba ile başkalarının hayalini kurduğu aile biz olabiliriz.”
Dijital Dünyada Anne Baba Olmak
Orhan Toker’in uzun yıllar boyunca yaptığı araştırmalar ve edindiği tecrübeler sonucu ortaya çıkan bu kitap, dijital dünyada çocuk yetiştiren anne-babalar için bir rehber niteliğinde.
Böylesi bir dünyada anne-baba olmak hem kafa karıştırıcı hem de çok zorlayıcı bir durum. Bir tarafta çağın gereklilikleri sonucunda hayatımızda büyük bir yer teşkil eden uçsuz bucaksız dijital bir dünya, diğer tarafta ise bu dünyanın yanlış kullanımı ve kimi zaman da ihmallerimiz sonucunda dehlizlerde kaybolan çocuklarımız ve bu iki durum arasında ne yapacağını bilemeyen çaresiz anne-babalar…
Elinizde tuttuğunuz bu kitap, işte tam da ikisi arasında nasıl bir denge sağlanması gerektiği üzerinde duruyor. Dijital Dünyada Anne-Baba Olmak, böylesi bir dünyaya gözlerini açan çocuklarımızın, bu dünyada nasıl sağlıklı bireyler olabileceklerine dair bilgiler verirken; bu muhteşem yolculukta onlara rehberlik eden anne-babaların da yerinde ve yeterince verdikleri ilgi ve sevgi karşılığında kat edecekleri yolda güvenilir bir yol arkadaşı.