Aslında bu konu başlı başına bir kitap olabilecek kadar ağır ağabey! Yine de bu konuda birlikte fikir yürütmek, kendi düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım yazım boyunca ağaçlar devirmem. Devirsem de “bu onun işi” der hoş görürsünüz.
Sosyal ağları hiç kullanmamak mümkün müdür?
Elbette! İnanın kaçırdığınız bir şey olmayacaktır. Hatta nedenleri değişik olsa da evinde akıllı telefon ya da İnternet olmayan, bir e-posta hesabı bile olmayan bir çok aile var. Bu ailelerin gayet mutlu ve dolu dolu yaşadıklarına da şahidim.
Ancak öğrenci, kariyerine yeni başlayan biri, girişimci, işletme sahibi ya da parlak kariyere koşan biri iseniz, çağın gereklerini yerine getirmeniz de önemlidir! Sosyal ağlar artık sadece okul arkadaşlarınızla bağınızın kopmamasına yaramıyorlar, aynı zamanda profesyonel yaşantınıza olumlu yönde etkileri de oluyor.
Sosyal ağları kullanmanın faydaları
“Sosyal ağları kullanmanın yararı olur mu?” demeyin. Eğer sosyal ağları yaşamınıza dengeli bir biçimde katabilirseniz aşağıdaki faydaları elde etmeniz son derece olağandır:
- İlk, orta ve lise arkadaşlarınızla bağlarınız kopmaz. Uzaklarda olsanız bile birbirinizden, ne iş yaptıklarından, ailelerinden, hobilerinden haberiniz olur. Bu bağlar zaman zaman işinize bile yarar.
- Hem normal hem de profesyonel yaşamınız için güçlü bir ağ oluşturmanıza yarar. Sosyal ağlar mevcut arkadaşlık bağlarınızı kuvvetlendirdiği gibi yeni arkadaşlar ve bağlantılar kurmanıza yardımcı olur.
- Normalde bir araya gelmesi olanaksız olan iletişim grupları kurmaya yarar. Bir apartman toplantısına katılımın %50’yi geçtiğini görmek mucizedir. Ancak apartman sakinleri için oluşturduğunuz bir grup, herkesin düşüncelerini korkusuzca söyleyebileceği ve sürekli iletişim içinde olabileceği bir oluşuma dönüşür.
- İşinizi ya da kariyerinizi geliştirmeye yarar. İster küçük bir işletme olun, iter tanınmış kişi ya da serbest girişimci… Sosyal ağları iyi kullanarak hem markanızı hem de işinizi büyütebilirsiniz.
Sosyal ağları kullanmamanın faydaları
Sosyal ağları kullanmamanın faydaları aslında yanlış kullanmanın zararlarının tersidir. (Cümle tam bir kaos oldu…) Sosyal ağları hiç kullanmayan birinin kazanımları şunlar olabilir:
- Sevdiklerinize daha fazla vakit ayırmak! Eğer sosyal yönünüz kuvvetliyse ya da değil ama geliştirmek istiyorsanız başkalarına vakit ayırmanız gerekecektir. İnsan varoluşunun temel ihtiyaçlarının başında “fark edilmek” gelir. Sosyal ağlardaki balon beğeniler bu ihtiyacı karşılamaz. Gerçek insanlarla bir arada olmak, sevdiklerinize vakit ayırmak daha önemlidir.
- Başkalarının ne yaptığına kafayı takmazsınız! Sosyal medyayı yozlaşmış şekliyle kullananlar, sadece gezdikleri, aldıkları, yedikleri ve içtikleriyle öne çıkmaya çalışır. Kendini bunla kıyaslamaya kalkan ve aynılarını yapmaya çalışanların olduğunu biliyoruz. Bu kendinize yapacağınız en büyük kötülüktür! İnanın gördüklerinizin %80’i sahte hayatlar…
- Varoluşunuz anlam kazanmaya başlar! Boş vakitlerde sürekli ekran sıvazlamak yerine başka şeyler yaptığınızı düşünün. Yapılan araştırmalarda “neler oluyor?” refleksi ile günde ortalama 80~100 defa akıllı telefonumuza baktığımız görülüyor. Günde 80-100 sayfa kitap okuduğunuzu düşünsenize. Sosyal medyayı kullanmayan adam mı akıllı biz mi?
Dijital dengeyi kurmak önemli…
Mesleğim dolayısıyla sosyal medyayı kullanmamam mümkün değil. Bu sayede tanınırlığımı artırıyor ve seminerlerime daha fazla insan çekebiliyorum. Ayrıca liseden arkadaşım Op. Dr. Erkan’ı takip edebiliyor başarılarına şahit oluyorum. (Burada Erkan’ı örnek olarak verdim, doktor, mühendis, öğretmen, bilişimci veya ev hanımı bir çok arkadaşımı ve onların harika gelişimlerini takip etmeyi de seviyorum.)
Ayrıca tanımadığım ama çok yaratıcı girişimcileri de sosyal medyadan tanıma, teknoloji haberlerini ve gelişmelerini takip etme fırsatı buluyorum. Kimin Yunanistan’a gittiği, Kars gezilerinde çekilmiş fotoğraflar ve yeme içme paylaşımları beni ilgilendirmiyor.
Her şeyde olduğu gibi zamanla sosyal medya ile gerçek yaşam arasındaki dengeyi kurabilir, artılarını lehimize kullanabilir, eksilerinden uzak durabiliriz. Bunu yapmaya dijital dengeyi kurmak diyoruz.
Dengeli, sağlıklı ve güvenli bir dijital yaşam