By Published On: Haziran 26th, 20190 Comments on Dijital Çocuk Olmanın ZorluklarıViews: 502

Dijital çağda yetişen çocukları bekleyen bir çok artı ve eksiler var. Milenyum kuşağının dijital olduğunu saysak bile henüz bu çocukların toplumda üreten, aile babası, anne, yönetici ya da çalışan gibi rollerini inceleme fırsatı bulamadık. Dolayısıyla dijital çocuk olmanın artı ve eksilerini karşılaştıkça hep birlikte öğreniyoruz.

Dijital çocuk nedir?

İnternet’in ve dijital iletişimin patlama yaptığı son 10 yılda doğan ve bu dijital çağda yetişen çocuklara dijital çocuklar adını veriyoruz. Onları daha doğmadan fotoğrafladık, her adımlarını sosyal medyada paylaştık, onlar adına posta hesabı aldık, iletişimlerini akıllı telefonlarla yapıyorlar, ödevlerini dijital yapıyor, notlarına dijital ortamdan bakıyorlar.

Bu çocukların TV izleme yöntemleri, kullandıkları cihazlar, okudukları kitaplar hatta bazılarının gittiği okullar bile dijital! Daha 13 olmadan oturduğu yerden geliştirdiği bir oyunla dolar milyoneri olanları var.

Peki, dijital çocuk olmanın olmanın olumsuz yönleri yok mu? Var elbette! Dijital çocuklar aşağıda açıklayacağım zorluklara meydan okumak zorundalar.

Hayal güçlerine öncelik vermek zorundalar!

Daha fazla ekran başında kalmak daha az oyun oynamak, dışarıya çıkmak ve hayal kurmak anlamına geliyor. Oysaki dijital çağda başarılı olmanın ilk koşulu hayal gücüne sahip yaratıcı bir birey olmak. O zaman anne ve babalar olarak bize düşen görev onların ekran bağımlılıklarını azaltmak ve hayal güçlerini kuvvetlendirmek.

Sosyal yeteneklerini geliştirmek için daha fazla çaba göstermeliler!

Komşumuzun çocuğu İ. boş zamanlarının tamamında bilgisayar oyunu oynuyor. Arkadaşları çağırınca dışarıya çıkmıyor ve neredeyse hiç arkadaşı yok.

Teknolojik aletler vakit geçirmek için harikalar. Çocuklar boş vakitlerinin tamamını bu gereçlerle geçirebiliyorlar. Ancak gerçek hayat bu değil ve zamanının çoğunu ekran başında geçirmesi çocuklar için hiç de iyi değil!

Çocuk gelişimi uzmanlarına göre bir çocuk boş zamanının yüzde 60’ını dışarıda geçirmeli! Çocuğun zamanının çoğunu dışarıda geçirmesi, onun değerli arkadaşlıklar kurmasını, sosyal yeteneklerini geliştirmesini ve sağlıklı bir fiziksel gelişim sürecinden geçmesine yarayacaktır.

Sosyal yetenekleri gelişkin bir birey hayatta çok daha başarılı olacaktır.

Özel yaşam gizliliği ve güvenlik endişeleri ile başa çıkmalı!

Artık özel yaşamlar çok daha fazla ortada. Sürekli çevrimiçi olmak ve teknolojinin artan imkanları korsanlar, tacizciler ve zorbalara daha fazla imkan tanıyor.

Sosyal medya davranışlarına dikkat etmeli, gizlilik kurallarını bilmeli, güvenlikle ilgili önlemler alabilmelidir.

Hayatı akışına bırakmayı ve rahatlamayı öğrenmeleri gerekiyor!

Dijital çocuklar sosyal medyaya ve teknolojinin baş döndüren gelişmesine çok takmış durumda. En yeni model telefona, en üstün oyun bilgisayarına yeni çıkan oyunlarda üst seviyelere çıkmak gerektiğine inanıyorlar.

Sosyal medyada sürekli gündemde kalma isteği, aldıkları beğeni sayısı ya da takipçi sayılarına takmış durumdalar.Bu düşünceler onları takıntılı ve depresif yapıyor. Uyku düzenleri ve beslenme şekilleri bozuluyor, öz güvenlerini kaybediyorlar.

Çocukların bu konuların kafaya takılmayacak kadar önemsiz olduğunu, hayatı akışına bırakmaları gerektiğini bir şekilde öğretmesi gerekiyor.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments