Bilgisayarının başında saatlerce oyun oynuyor ya da tablet elinden düşmüyorsa ve bu sizi endişelendiriyorsa dijital ana babalar olarak dijital denge ve dijital sağlık konusunda ilk adımı atmış sayılırsınız.
Çocuklarla teknolojik aletleri küçücük yaşlarında tanıştırıyoruz. Kimimiz bu teknoloji dünyasını çabuk kavrasın, kimimiz “göster oğlum pici’ni” yapmak için, kimimiz de “biraz oyalansın da kafamı dinleyim” diye… Elbette teknoloji ve bilgisayar oyunları çocukları hipnotize ediyor ve başında saatlerce kalabiliyorlar. Başlarda bu durum işimize gelse de aslında çok sağlıksız bir durum!
Ekran başında saatlerce kalıyor ve bu sizi endişelendiriyor mu?
Endişelendirmeli! Öncelikle çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Bu etkinin dışında çocuğunuz büyüdükçe onu denetlemeniz ve kısıtlamanız daha zor olacak ve endişelenmeniz gereken sadece yaşına uygun olmayan oyunlar oynaması olmayacak! Siber-zorbalık, sexting, porno, sosyal medyayı uygunsuz kullanmaları ve siber-taciz gibi konuları da öğrenmeniz gerekecek!
Nereden başlamalıyım?
Öncelikle ekranla tanıştırmak için en az 3 yaşını bekleyin! Daha sonra şu yazımdan faydalanarak yaşına uygun olarak günlük ekran süreleri belirleyin. Çocuğunuz bilinçlendikçe, sizde dijital dünya hakkında öğrendiklerinizi onunla paylaşın, tehlikeleri onlara anlatın ve tehlikelere karşı nasıl önlemler alabileceğinizi onunla birlikte kararlaştırın.
Kızım Ela bilgisayarında ne zaman şüpheli bir durum olsa mutlaka gelip bana haber verir. Biraz bu tür durumları tespit edebilmenin gururuyla biraz da korkuyla hemen alarm verir. Elbette bu Ela ile aramızda uzun yıllar bilinçli teknoloji kullanma alışkanlığından dolayı çok otomatikleşmiş hareket.
Onu teknoloji ile tek başına bırakmayın!
Siz de çocuğunuzu teknoloji ile yalnız başına çok uzun süre bırakmamalısınız! Arada bir yanına gidip, tablette son derce basit renk seçme oyunu bile olsa her ney yapıyorsa ona katılmalı, tehlikeleri gördüğünüz anda hemen birlikte çözümler yaratmalısınız. Elbette bunun için sizin de donanımlı olmanız şarttır.
Ona sadece teknoloji değil dışarıda harika bir dünya olduğunu hatırlatın!
Çağımızda çocuklar fazla dışarıya çıkamıyor. Ancak bütün çocuk gelişimi uzmanları çocuğunu zamanının %60’ını dışarıda geçirmesi gerektiğini söylüyor. Öyleyse siz de kollaru sıvayın. Her yaşa göre dışarıda onunla yapabileceğiniz bir çok faaliyet var. Biz Ela ile şu sıralar günlük 15 km’yi bulan bisiklet gezileri yapıyoruz. Hem spor, hem baba-kız kaliteli zaman geçirme. İnanın bu size de çok iyi gelecek.
Dijital ebeveynler olarak dijital dengeyi kurmak ve onları sağlıklı büyütmek bizlerin görevi.