Bir mimar olmama rağmen 2-3 yıl denedikten sonra sevmediğime karar verdim ve 30 yıldır yazılım firması sahibi olarak yazılım geliştiriciliği yapıyorum. Bir yazılımcı olarak kendi çocuğumun erken yaşta kodlama öğrenmesini istemem. Bence siz de istememelisiniz…

Anne ve babaların, çocuklarının kodlama öğrenmesi için bu kadar istekli olmalarını anlamak kolay. Hepimiz çocuğumuzun geleceğe hazır ve geçerli bir meslekle donatılmış olmasını istiyoruz.

Özel okulların dilinden “kodlama yeni okur yazarlık” cümlesi düşmüyor. Bu fazla duygusal yaklaşım bir çok programlama kitabı ve çevrimiçi kodlama eğitim sitelerinde de var. Hatta bir çok “uzman” erken yaşta kodlama öğreniminin temel gerekliliklerden biri olduğunu söylüyor.

Bir yazılımcı olarak bunun tamamen saçma olduğunu söyleyebilirim. Kodlama kesinlikle bir “okur yazarlık” değildir. Kodlama, çok karmaşık, belli bir mantığı olan, uzun yıllar eğitim gerektiren ve yaratıcılığa sahip olmayan birinin yapamayacağı yazılım geliştirme işinin “daktilo” kısmıdır. Yani çocuğunuz kodlama eğitimi ile sadece yazılım geliştirme mesleğinin daktilo kısmını öğrenmiş olur. Yeni dünyanın çocuklarınızdan istediği de bu değil mi?

İlk ve ortaokul çağındaki çocukların sahip oldukları en önemli değer “hayal gücü“dür

Kodlama eğitimi ise içinde, küçüktür-büyüktür, eşittir-değildir, eğer, veya-ve gibi kesin kuralları olan bir yazı (kod) öğrenmeden ibarettir. Yani çocuğu mantık kuralları çerçevesine sokar ve o küçük yaşta elinden hayal gücünü alıverir.

Kodlama şöyle çalışır: Bir kod yaz, çalışmadı mı? Yeniden yaz ve dene. Eğer bilinen bir problemse açık kaynak kodlardan devşir bir de öyle dene. Bu işleyişte çocuk problem çözme ve bir şey yaratma yeteneklerini geliştiremez.

Kurşun kalemler ile çöp savaşçı yaptık

Dün kızım Ela ile birlikte kurşun kalemleri kesip biçip, içlerini boylamasına deldiğimiz ve sonrasında içlerinden ip geçirerek düğmelerle desteklenen çöp adamlar yaptık. Daha doğrusu ben kesip biçme ve delme işini yaptım.

Kesme-biçme ve delme süreçlerinde bir çok problem yaşadık ve bu problemleri kızımla birlikte çözdük. Tasarım ve yaratıcılıkta üstüne olmayan kızım, ipler ve düğmeler yardımıyla savaşçılarını oluşturdu ve bunları kısa bir video ile dövüştürdü. Anlatmak istediğim tüm bu yapım ve video çekim sürecinde Ela ve ben bir şeyler öğrendik. Bu öğrenme eğrisi kodlama bilgisinin içine hiç bir zaman girmiyor.

Kodlama başlığını müşteri çekmek için oldukça kullanan bazıları bana kızacaklar ama son sözlerimi yine “erken yaşlarda” kodlama eğitimi karşıtı olarak buraya yazmadan edemeyeceğim: Kodlama, “yazılım geliştirme” gibi dev bir olgunun sadece daktilo kısmıdır. İçi kesin mantık blokları ile örülü olduğu için çocuğun yaratıcılık, hayal gücü ve problem çözme yetilerini öldürür. Çocuğumuzun 8 yıl sonra “yazılımcılık” eğitimi alıp almayacağını bilmediğimiz şu anda ona kodlama öğretmek tam bir vakit kaybıdır.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments