Hem mağazaya giderek fiziksel alışverişlerimizde hem de çevrimiçi alışverişlerimizde artık kredi kartı kullanıyoruz. Kartlarımızı akıllıca kullandığımızda çeşitli kampanyalardan yararlanma ve puan gibi artıları da oluyor. Ancak kredi kartı kullanırken büyük bir tehlike bizi bekliyor. Kart bilgilerimiz çalınabilir ve bizim haberimiz olana kadar önemli kayıplara uğrayabiliriz.
Mağazada ya da markette alışveriş yaparken!
Öncelikle kartınızı fiziksel olarak kullanırken dikkat etmeniz gereken noktaları paylaşmak isterim. Mağaza, market ya da lokantada kart kullanırken kart bilgilerinizin çalınmamasını istiyorsanız:
- Mümkünse temassız işlem kullanın.
- Kartınızla gözünüzün önünde işlem yapılmasını sağlayın.
- Kart numaranız ezberlenebilir bu nedenle kalabalık kasalarda kartınızı örterek uzatın ve işlemin bitmesinden sonra okunamayacak şekilde kaldırın.
- Lokantalarda pos cihazının masanıza gelmesini isteyin.
- Self servis noktalarda varsa kartınızın numaraları görünmeyecek şekilde temassız işlem yapın.
Çevrimiçi alışveriş yaparken!
Çevrimiçi alışveriş kart bilgilerinizin çalınması için daha iyi bir ortamdır. Bu nedenle çevrimiçi alışveriş yaparken dikkat etmeniz gerekenler çok daha fazla:
- Alışveriş yaptığınız sitenin adresinin güvenli olduğundan emin olun! Bunu girdiğiniz sitenin adresinin solunda https ve kilit işareti görerek sağlayabilirsiniz.
- Bilinen, büyük ve güvenilir kurumlardan alışveriş yapın.
- Sanal kart ya da BKM ekspress kullanın. Sanal kart bankanızın sunduğu bir hizmettir. Asıl kartınıza bağlı olarak numarası değişik ve limiti anlık belirlenebilen bir kart türüdür. Yani sadece 15 dakikalığına alışveriş miktarınız kadar limit belirleyebilirsiniz.
- Kart numaranızı klavyeden değil de daha önce yazdığınız bir yerden kesip kopyalayarak girmek de etkili bir yöntemdir.
- Kredi kartı güvenlik kodunu saklamayan sitelerden alışveriş etmeyi tercih edin.
- Hiç bir zaman (limiti oldukça yüksek olan) asıl kartınızı kullanmayın.
- Sizden mesajla güvenlik kodu isteyenlere inanmayın. Güvenlik kodunu siz bankaya değil değil banka size gönderecektir.
- Mümkünse “3D Secure” özelliğini kullanın.
Çok adımlı korumalar
Her bankanın kendine özgü iki adımlı ya da 3 adımlı koruma yöntemleri vardır. Bazı bankalar size çevrimiçi alışveriş yaparken mesajla doğrulama kodu gönderirler. Bazılar 3D Secure sistemini kullanır.
Bazı alışveriş siteleri de doğrulama kodu gönderirler. Çoğu banka alışverişten sonra da bilgilendirme mesajı gönderir. Tüm bu çok adımlı korumalar tek yönlüdür. Yani bankanızdan size doğru… Siz dışarıya doğru hiç bir mesaj göndermemelisiniz.
Kredi kartı bilgilerimin çalındığını nasıl anlarım?
Yukarıda bahsettiğim çok adımlı korunma yöntemleri sayesinde kredi kartı bilgileriniz çalan kişinin doğrulama koduna da ihtiyacı olacaktır. Bu kodu sizden doğruca istemezler. Genelde bir hediye kazandığınızı bu hediyeyi alabilmek için size gelecek kodu yönlendirmenizi isterler. Yukarıda bahsettiğim gibi sizden dışarıya doğru hiç bir kod gitmemeli.
Fakat “mail-order” dediğimiz hala klasik yöntemler var. Bazı ülkelerde doğrulama kodu gerekmeden de harcama yapılabiliyor. Maalesef bunu ancak size ait olmayan harcamayı fark ettiğiniz gün anlayabilirsiniz. Bu durumda hemen bankanıza haber vermelisiniz.
Fiziksel çalınma ya da kopyalamaya karşı önlemler!
Kartınız çalınabilir ya da kopyalanabilir. Burada hız çok önemlidir. Kartınızın çalındığını fark ettiğiniz anda bankaya haber vermeniz gerekir.
Ancak kartınız kopyalanarak da çalınabiliyor. Bunu yapmanın 2 yolu var:
- Bankamatik kart yuvalarına kopyalayıcı yerleştirilir.
- Fiziksel alışveriş sırasında kopyalama makinesinden geçirilebilir.
Bankamatiğe gittiğinizde varsa temassız işlem yapın. Kartı soktuğunuz yere dikkat edin, olaşan dışı bir şey varsa kesinlikle kartınızı sokmayın.
Alışveriş yaparken kartınızın kopyalanmaması için işlemin gözünüzün önünde yapılmasına ısrar edin, yoksa almaktan vazgeçin.
Umarım faydam dokunmuştur. Hepiniz iyi bir gün dilerim.