Merhaba sevgili takipçiler,

Dijital iletişimin önemli bir boyutu da sosyal medyayı doğru kullanmaktır. Firmalar sosyal medyayı bir pazarlama aracı olarak görmekten çok marka değerlerini ve tanınırlıklarını artırmak için kullanmayı tercih ediyorlar. Bu da bir strateji olmakla birlikte, asıl amacı para kazanmak olan profesyonel kurumların sosyal medyayı da bir pazarlama aracı olarak görmeleri şarttır.

Bu yazımda profesyonel amaçlı kurumların sosyal medyada yaptığı genel hataları araştırarak sizler için derlemeye çalıştım.

1 – Sosyal medyanın pazarlamada etkisiz olduğunu düşünmek!

Kimi firma yöneticileri sosyal medyanın gençlere ya da teknoloji düşkünlerine yönelik olduğunu, bu mecraya emek ve para harcamanın yanlış olduğu görüşüne kapılıyorlar. Bu tamamen yanlıştır. Her biri bir milyardan fazla kullanıcıya sahip olan sosyal platformlar artık git gide orta ve daha daha yaşlı kullanıcılar edinmeye başladılar. [Bkz. Sosyal medya stratejinizi yeniden gözden geçirmenize yol açacak 10 şaşırtıcı sosyal medya istatistiği adlı yazı.] Sosyal medya artık her katmana hitap etmeye başladı. Bunu iyi değerlendirerek başarılı olabilirsiniz.

2 – Bir planı olmamak!

Çoğu firmanın düştüğü yanlış, birer sosyal medya hesabı açıp oraya gündelik bir paylaşım koymak. Sosyal medya da aynı diğer medyalara ilan verir gibi bir strateji, bütçe ve bu işe adanmış en az bir eleman gerektirir. Pazarlama ve halkla ilişkiler departmanı bu işi koordinasyonlu olarak ele almalı.

3 – İstatistikleri yanlış okumak!

Çoğu sosyal medya yöneticisi KPI (Key Performance Indicators) değerlerini yanlış değerlendirir. Yöneticisine başarısını takipçi sayısının artışı ya da paylaşım oranlarının çokluğu ile ifade etmeye çalışır.

Sosyal medya da aynı diğer pazarlama faaliyetleri ile aynıdır. Takipçi sayınızın fazlalığını değil, yarattığınız etkiyi ölçmek ve buna göre planlarınızı revize etmeniz gerekecektir.

4 – Bütün sosyal medya platformlarını aynı sanmak

Yapılan bir yanlış da tüm sosyal medya platformlarını aynı kabul etmektir. Sabah bir görsel hazırlayıp hepsine aynı görseli paylaşmak oldukça yanlıştır. Unutmayın ki her sosyal medya platformunun takipçi kitlesinin demografik yapısı başkadır.

5 – Sosyal medya hesaplarının takip edilme oranını artıracak değerler katmamak.

Sadece basın bülteni ya da bir kaç yükselen trendi paylaşarak sosyal medya hesaplarınızın artmasını beklemeyin. Artsa bile yukarıda bahsettiğimiz gibi bu sadace rakamlardan ibaret olur. Halbuki profesyonelliğinizi ifade edecek değerli makaleler, takipçilerinizin duygularını ve isteklerini anladığınızı belirten paylaşımlar çok daha faydalı olacaktır.

6 – Hep kendimizden bahsetmeyi çok seviyoruz değil mi?

Tıpkı normal iletişimde olduğu gibi dijital iletişimde de sürekli kendinizden bahsetmek en önemli yanlışlardan biridir. Çevrenize bir bakın! Sizi dinleyen, dertlerinize ortak olan ve size önemli olduğunuzu hissettiren insanları siz de çok seviyorsunuz değil mi?

Aynısı dijital iletişimde de geçerlidir. Sürekli, “Biz bu projeyi aldık”, “bugün falanca semineri verdik”, “yeni ajandamız çıktı aldınız mı”, “tv reklamımız yayımlandı, göz attınız mı?” türünde paylaşımlar takipçileri kaçıracaktır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi takipçilerinize değer katacak paylaşımlar çok önemlidir.

7 – Otomasyona sırtınızı dayamak ne güzel değil mi?

2006 yılından beri üç tanesi kendime ait olmak üzere çeşitli bloglarda 1000’den fazla yazı yayımladım. Ne zaman işi otomasyona bıraksam sonuç hiç de istediğim gibi olmadı.

Örneğin Instagram’da paylaştığınız bir fot isterseniz aynı anda Facebook’da da paylaşılıyor. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi her platform aynı değil ve hepsi ayrı özen istiyor.

Özetle “sosyal medya işe yaramaz, denedim hiç sonuç alamadım” diyorsanız suç sosyal medyada değil harcadığınız eforun yanlış olmasındadır. Umarım sizlere yardımım dokunmuştur.

Kaynaklar:

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments