Merhaba,
Bireysel ya da serbest girişimciler için sosyal medya en önemli başlangıç noktasıdır. Sosyal medyanın ücretsiz bir tanıtım aracı gibi kullanılmasından çok potansiyel müşterilerinizle iletişim kurduğunuz bir ortam olması üzerinde durulması gereken noktadır.
Bir çok bireysel girişimci, ürününü ya da hizmetini pazarlama aracı olarak sosyal medyayı kullanıyor. Bu doğru bir yaklaşımdır ve ilk yapılması gerekenlerden biridir. Sosyal medyayı doğru kullanarak büyük başarı elde edebileceğiniz gibi yapacağınız hatalarla büyük kayıplar da yaşamanız an meselesidir. Bu yönden tehlikeye dikkat etmek lazımdır. Peni nedir bu hatalar?
1) Sosyal medyayı bir pazar yeri gibi değil, müşterilerinizle iletişim kurduğunuz nokta olarak görün!
Evet hepimiz başarı istiyoruz. Bizim için başarı ürün ya da hizmetlerimizin satılması veya takipçi sayımızı artırmak gibi görünebilir. Ama bu hatalıdır.
Eğer sosyal medyayı ürün veya hizmetlerinizi satın almayı düşünen müşterilerinizle iletişim kurduğunuz bir nokta olarak görebilirseniz başarı o zaman gelecektir.
Çocuğunuz için karar vermek üzere bir özel okula gittiğinizi düşünün. Girişte sizi karşılayanlar hemen elinize fiyat listesini tutuştururlarsa mı daha iyi olur, yoksa hoş bir karşılamanın ardından sizin çocuğunuz için endişelerinizi anladıklarını ve bunlar için sundukları çözümleri anlatsalar mı daha iyi olur?
2) Takipçi sayısı peşine düşmeyin!
Bunun hiç bir getirisi yok. Daha önce bu konuda sizlerle paylaştığımız üzere “takipçi sayınızın çok olması bir işe yaramaz”.
Sunduğunuz ürün ya da hizmetlerle alakalı takipçiler ve bunlarla kurduğunuz iletişim çok daha önemlidir.
3) Marka olmaya çalışmayın!
Büyük markalar gibi olmaya çalışmayın. Bunun için erken. Hem unutmayın takipçilerinizin bir çoğu bireysel girişimlerden hoşlanıyor.
4) Olumlu ya da olumsuz olsun, yorumlar sayfanıza değer katar!
Bir çok sosyal medya sayfa sahibi olumsuz yorumlarla çok hatalı tutum içine girer. Yaygın olarak yapılan hata bu yorumları silmek, yokmuş gibi davranmak, savunmacı veya saldırgan tutuma geçmek olarak sıralanabilir.
Eğer yorum kasıtlı olarak ürününüzü ya da hizmetinizi hedef almışsa bu yorum sahibini engellemek en doğru davranıştır. Bunun dışında olumsuz yorumlara karşı dürüst olun! Ürün ya da hizmetinizdeki kusurları kabul edin ve geliştirme yönünde adım attığınızı belirten yanıtlar verin. Hatta “bunu düzeltebilmemiz için bize verebileceğiniz fikirler var mı?” şeklinde bir etkileşim daha da güzel olacaktır.
5) Paylaşımlarınızı aksatmayın!
Düzenli olarak paylaşımda bulunmak, sadık takipçilerinizi memnun edeceği gibi yeni takipçiler de edinmenizi sağlayacaktır.
6) Kötü görsellere yer yok!
Müşteriyi ürün ya da hizmetlerinizi satın alma konusunda harekete geçirecek bir unsur da “hero shot” dediğimiz çok iyi çekilmiş görsellerdir.
Profesyonel olmadığınızı böyle resimler çekemeyeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yukarıdaki fotoğraf tek bir ışık kaynağı ve basit bir kamera ile çekilmiş.
7) Rakip ürünler ve başkaları hakkında yorum yapmayın!
Sosyal medyanın en büyük günahlarından biri başkaları hakkında olumsuz yorumlardır. Unutmayın, onlarında takipçileri ve hayranları var. Bu kitleyi kızdırmak size hiç bir şey kazandırmaz.
8) Din, futbol ve siyasetten bahsetmeyin!
Profesyonel ürün ve hizmet sattığınız sayfada bu konulara yer yok. Bu konular normal sosyal çevrenizde bile çok hassas konular olup sizi alakasız ve amatör gösterir.