Son günlerde hem Twitter hem de bazı teknoloji kanallarında öğretmen ya da okulların sosyal medyada öğrenci resimlerini paylaşmaları tartışma konusu oldu. Bir kısım paylaşamaz diyorken, bir kısım da velinin rızası varsa paylaşabilir diyor. Peki hangisi doğru?

MEB 2017/12 Genelgesi uyarınca “Tüm MEB personeli ile öğrencilerin ses, görüntü, video kayıtlarının İnternet’te, sosyal medyada hukuka aykırı olarak paylaşılması halinde gerekli yasal işlemin başlatılacağı belirtildi.” Ancak bu maddede “hukuka aykırı” tanımı açıklık kazanmasa da öğrencinin kişilik hakları, psikolojik durumu, sosyal yönleri dikkate alınmak zorunda olduğu açıklanmış.

Öğretmen öğrencilerinin fotoğraflarını paylaşabilir mi?

Ders etkinliği, toplu alanlar ve törenlerde çekilen genel fotoğrafların paylaşılmasında sakınca yok. Ancak öğretmen tek öğrenci ya da samimi olduğu öğrenci grupları ile okul dışı etkinlik, okul içinde ders ve tören dışı etkinlikleri paylaşamaz.

Ayrıca öğretmen herhangi bir öğrencisini sosyal medyada takibe alamaz, özel mesaj atamaz, eğer mesaj alırsa engellemesi gerekir.

Öğrenciyi zor durumda bırakacak, küçük düşürebilecek, psikolojisini olumsuz etkileyebilecek ya da arkadaşları tarafından dışlanmasına neden olabilecek paylaşımlar da yapılmamalı. Kısacası öğretmen toplu fotoğraflar ve ortak faaliyetler ve ortak alanları paylaşırsa başı derde girmeyecektir.

Okul öğrencilerin fotoğraflarını paylaşabilir mi?

Çoğu özel okulun sosyal medya hesabı var ve faaliyetlerini bu hesaplarda paylaşıyorlar. Yine bu okullar velilerden kayıt sırasında konuyla ilgili muvafakatname de alıyorlar.

Yukarıda öğretmen için geçerli olan kurallar okul için de geçerli. Toplu yapılan faaliyetler, ortak alanlardaki etkileşimler, doğum günleri, resmi törenler rahatlıkla paylaşılabilir.

Veliler açısından durum nedir?

Bir çok veli çocuğunun okul faaliyetlerini sosyal medyada görmek isteyecektir. Ancak yukarıdaki kurallara uyulmadığında velinin de yasal haklarını araması gerekiyor. Daha önce bahsettiğimiz siber zorbalık okul ya da öğretmenler tarafından bilerek ya da bilmeyerek yapılmış olabilir.

Herkese mutlu bir hafta dilerim.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Hüseyin
Hüseyin
1 yıl önce

Merhabalar bir öğretmenim, kız arkadaşımla otururken bizim fotoğrafımızı çekti bu yasalmı ? Teşekkürler.