Çocuklarımıza bir çok konuda kurallar koymak zorundayız. Bazen bu kuralları uygularken bir sürü hayır demek zorunda kalıyoruz. Ne sürekli “hayır”cı olmak ne de sürekli “evet”ci olmak doğrudur. Bir tanesi çocuğun özgüvenini törpüler, diğeri de öz saygısını…

Çocuğunuz büyüdü ve 6 yaşına geldi… Artık bilgisayarda oyun oynamak istiyor. Belki de çocuk ruhlu babası ona oyun konsolunu aldı bile… Alın size bir sürü hayır diyecek konu daha. Peki çocuğumuzun hangi oyunları oynayabileceği, hangilerine hayır diyeceğimizi biliyor muyuz?

Önce kendimizi eğitmeliyiz.

Daha önce çocukları bilgisayarla tanıştırma yaşlarından bahsetmiştik. Bu yazıya devam etmeden önce hangi yaşında bilgisayar oyunu oynayabilir onu bilmenizde yarar var.

Amerikan Pediatristler Derneği ilk 24 ay tanıştırmayın diyor. Benim tavsiyem 3 yaşından önce teknoloji ile tanıştırmamak. Bana göre çocuk gelişiminde ilk 3 ay çok önemli ve bu süreci sekteye uğratmak gereksiz zararlar verebilir.

Aşağıda yaşlarına göre çocukların ekran başında kalabilecekleri süreleri vermek istiyorum:

  • 0~3 yaş önerilmez.
  • 3~4 Yaş için Günde 20 dakika
  • 4 yaşından itibaren her yaş için günde 10 dakika ilave edebilirsiniz.

Süre kısıtlaması şart. Ekran süresi limitlerini nasıl uygulayacağınız hakkında aşağıdaki iki yazıma göz atmak isteyebilirsiniz.

Şimdi çocuğunuzun yaşına uygun oyunları seçebilmek için adım adım bilgiler vermeye çalışacağım.

Oyunların yaş etiketlerine bakmayı öğrenmelisiniz.

Tıpkı filmlerde ve dizilerde olduğu gibi oyunlarda da yaş ve içerik uyarı etiketleri vardır. Bu konuda iki ciddi kuruluşa güvenebilirsiniz.

Bunşardan bir tanesi PEGI’dir. Peg,’nin etiket sayfasına gidince size etiketlerin anlamlarını söyler. Ayrıca şuradaki bir yazı da etiket anlamlarını açıklıyor.

İkinci ciddi kurum ise ESRB‘dir. Bu sitede de etiket açıklamaları oldukça ayrıntılı tarif edilmiştir. Oyunları yüklemeden önce çocuğunuzun yaşına uygunluğunu bu etiketlerle kontrol etmeniz mümkün.

Yine de oyunların yaş etiketlerine körü körüne inanmak doğru değil. Bu konuda şuradaki yazıma göz atmak isteyebilirsiniz.

Peki hangi tür oyunları oynamalı?

Ben çocuğun yaşına uygunluğundan önce oyunun türüne daha çok önem verenlerdenim. Çünkü çocuğun yaşına uygun etiketi olup, ona göz bozukluğundan başka hiç bir şey vermeyecek oyunlar var. Ayrıca şiddet içerikli oyunlar da çocuğa bir şey katmıyor.

  • 3-5 yaş arasında renkler, sayılar, hayvanlar ve çiçekleri öğreten, çok fazla hareketli görüntü ve ekran parlaklığı içermeyen oyunları tavsiye derim.
  • 4-6 yaş arasında hafıza geliştirici yap-boz ve eşleştirme gibi oyunlar, sorumluluk kazandırıcı bahçe yapıp bakma, hayvan çiftliği, hayvanat bahçesi bakıcılığı gibi oyunlar, strateji geliştiren park kurma, pizzacı kurma vb oyunlar oldukça yararlıdır.
  • 6-8 yaş arasında biraz daha karmaşık zeka oyunları, dil öğrenme oyunları, strateji ve sorumluluk oyunları yanında cinsiyetine göre ufak tefek yarış ve spor oyunları olabilir.
  • 8 yaşından sonra artık çocuk fazla gerçek unsur içermeyen vurdu kırdı oyunlarını oynarsa 1 sat süre kısıtı kaydıyla karışmamak doğru olacaktır. Yine de sürükleyici strateji ve inşa oyunları (simcity, zoo tycoon vb.) tercih sebebidir.

Aşağıda oyun tavsiyelerime göz atabilirsiniz

Süre kısıtlamaları ve yasaklar

Bazı türden oyunları oynamama kuralı koyabilirsiniz. Ancak yasaklamak yerine onunla iş birliği yaparak bu türden oyunların zararlarını anlatıp, oynamamaya birlikte karar vermek en doğrusudur.

Çocuklarımızın sağlığı açısından bilgisayar başında aşırı vakit geçirmeleri doğru değildir. Benim sizlere söyleyeceğim günde 90 dakikadan fazlasının bir yetişkin için bile aşırı olarak kabul edilebileceğidir. Yukarıda yaşlara göre verdiğim süreler sağlık açısından çok önemlidir.

Sevgiyle kalın…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

2.8 4 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments