Çocuklarınızın sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bu iyi bir endişe. Hatta ekran başında geçirmeleri gereken sürelerin sınırlandırılması da gerekiyor. Ancak sosyal medya kullanımı gençleri olumlu yönde de etkileyebiliyor. Elbette bu olumlu etkileri alabilmek için anababalar olarak bize de iş düşüyor.

Anababalar olarak bizler çocuklarımızı her zaman dijital yaşamın pozitif etkilerine yönlendirmeliyiz. 13 Yaşından önce kullanmanın yanlış olduğunu hatırlatarak sosyal medyanın çocuklarımız üzerindeki olumlu etkilerini birlikte inceleyelim:

Yaratıcı düşünceyi teşvik eder.

Sosyal medya sadece dedikodu ve yozlaşmış paylaşımlardan ibaret değildir. Son derece yaratıcı makale, resim ve videolar da mevcuttur. Hatta bu yaratıcı insanlar oldukça fazla takipçiye sahip olabiliyorlar ve gençler de böyle işler yapmaya cesaretlendiriyor.

Çocuklar çevrimiçi güvenliği daha iyi öğrenebiliyorlar.

12-17 yaşında sosyal medya kullanıcılarının %60’ı profillerini özel tutuyor ve özellikle çevrimiçi güvenlikle ilgili daha çok endişeli oluyorlar. İnternette bu konuyla ilgili araştırmalar yaparak kendilerini siber-zorbalık ve siber-taciz gibi tehlikelerden nasıl koruyacaklarını öğreniyorlar. Elbette bu çağlarında sizin de bu tehlikelerin farkında olup gerektiğinde onlara destek olmanız iyi olacaktır.

Sosyal medyayı eğitim için de kullanıyorlar.

Seminerlerimde hep bahsettiğim bir konu da çocuklarımızın sosyal medyayı eğitimleri için kullanabildikleri. Konuları ile ilgili gruplara katılıyor, Twitter’da bile dersleri ile ilgili araştırmalar bulabiliyorlar. Bizim o yaşlarımızda sosyal medya olgusu olmadığı için, sosyal medyayı kendi gelişimimiz için kullanamamamız galiba bizim eksiğimiz.

Sosyal iletişim becerilerini geliştiriyor.

Sosyal medya özellikle sokağa daha az çıkabilen şimdiki çocukların arkadaşları ile bağlarının kopmamasına hatta onlarla daha iyi iletişim kurmalarına yarıyor.

Ben sadece Facebook ve Instagram gibi sosyal ağ sitelerinin değil aynı zamanda çoklu oyun platformlarının da birer sosyal ağ olduğuna inanıyorum. Yaşına göre doğru bir oyun seçmiş ve doğru bir çoklu oyuncu platformunda olan çocuk yepyeni arkadaşlıklar kurabiliyor. Hatta bu arkadaşlar dünyanın dört bir yanından olabileceği için dil gelişimine de faydası oluyor.

Dünya görüşleri gelişiyor.

Dünyanın her yerinden yaşıtlarının neler yaptığını, onların ülkelerindeki güzel ve kötü olguları, değer yargıları gibi bir çok farklılığı keşfediyorlar. Toplumlardaki değişimleri, coğrafya farklılıklarını, iklim olaylarını ve bir çok şeyi sosyal medya paylaşımlarından takip edebiliyorlar.

Sosyal medya seslerini duyurmaları için bir fırsat.

Bir çok ergen iletişimde güçlük çeker. Diğer arkadaşları gibi cesur olamayabilir, aslında harika olan beceri ve fikirlerini paylaşmakta güçlük çekebilir. Ancak bunları sosyal medyada paylaşarak sesini duyurma fırsatı yakalıyorlar.

Sosyal medyayı iyilikler için kullanabiliyorlar.

Nefret dolu dünyada çocukların saf ve “dünyayı kurtaracak” hayalleri sosyal medyaya da yansıyor. Aralarında dostluk grupları kuruyor, organize olup Afrika’da bir köye yardım toplayabiliyorlar. Onların arasında din çatışmaları, siyasi kavgalar ve aç gözlülük gibi olgular yok.

Özgüvenleri gelişiyor

Bana göre sosyal medyanın çocuklar üzerindeki en önemli etkisi özgüvenlerinin gelişmesi. Sosyal medyayı doğru kullanan çocuklar olumlu yönde gelişiyor ve çevrelerinde de takdir topluyorlar. Genç yaşta girişimci olabiliyor, başkaları için ilham kaynağı olabiliyorlar.

Uzun lafın kısası, yukarıda gördüğünüz tüm bu olumlu etkiler çok güzel görünmekle birlikte, sosyal medyayı doğru kullanılarak elde edilebilecek olgular. Bu konuda hem sizin hem de çocuğunuzun bilinçli olması gerekiyor.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

3.2 14 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments