Geçenlerde çok değer verdiğim komşularım bana 4.5 yaşındaki (erkek) torunlarına tablet ve bilgisayar oyunlarını tamamen kısıtlamaya karar verdiklerini söylediler. Onlarla konuştukça doğru bir karar alıp almadıklarından emin olmak istedikleri için bu konuyu bana da açtıklarını anladım.

Elbette insanlar bu türden kararları “pat” diye almaz. Ufaklığın yaşına göre oyunlar oynamadığı, hatta keskin nişancı, zombi öldürme gibi şiddet oyunları oynadığı için kararın alındığı belli oldu. Komşularım ilgili, sağ duyulu ve çağdaş insanlar oldukları için tehlikeyi fark etmişler ve hemen müdahale etmişler.

Yine bayram ziyaretlerimizden birinde, komşumuzun 13 yaşındaki oğlunun bütün gün PUBG oynadığını, hatta oyunun çocuğu çok stresli ve agresif yaptığını, rüyasında öldürdüğü adamları sayıkladığını konuştuk.

Yukarıda size iki vahim örnek verdim. Her iki örnekte de çocuklar yaşlarına uygun olmayan şiddet içerikli oyunlar oynuyor, ekran sürelerine dikkat edilmiyor ve olumsuz sonuçlar ebeveynleri tarafından gözlemlenmeye başlanmış.

Şiddet içerikli oyunlar hakkında ne biliyorsunuz?

Zombie Army

Şiddet içerikli oyun kapsamı sadece adam öldürülen sahnelere sahip oyunlar değildir. Çizgi karakterlerin birbirlerine cisimlerle vurduğu ama kimsenin ölmediği “masum” oyunlar bile şiddet içerikli oyun kapsamına girer. Bunun uç noktası, çok gerçekçi grafiklerle hazırlanmış, yakın mesafeden çok fazla kan çıkararak öldüren aletlerin kullanıldığı ve ölü sayısının “öldürebildiğiniz kadar” ile sınırlı olduğu oyunlardır.

Her oyunun üzerinde bir derecelendirme logosu vardır. Öncelikle bu oyun derecelendirme sistemini çok iyi anlamamız gerekir. Lütfen daha önceden sizler için hazırladığım oyun derecelendirme rehberini dikkatlice inceleyin!

Önce ne oynadığına bakın!

Artık oyunlar çevrimiçi satın alınıyor. Çoğu oyunun yaş ve şiddet derecelendirme değerleri oyunu satın aldığınız sayfada kıyıya köşeye saklanmıştır. Çocuğunuz 18 yaşına gelmeden önce çevrimiçi satın almaları sizin izniniz olmadan yapamayacak şekilde sınır konmuşsa zaten hangi oyunu almak istediğini göreceksiniz demektir. Bir de ücretsiz (ya da illegal) indirilen oyunlar var. Bu durumlar için her zaman söylediğimiz onu gözetlemek değil gözlemlemek yolunu tercih edin. Oynadığı oyuna birlikte göz atın ve ona uygun olup olmadığına birlikte karar verin.

Şiddet içerikli oyunları yasaklamalı mıyız?

Değerli ebeveynler, şiddet içerikli oyunların hemen hepsi zaten 16 yaşından büyükler için. Eğer 5 yaşında, 13 yaşında çocuğunuz bu türden oyun oynuyorsa kesin yasaklanmalı. Oyun derecelendirme etiketini çocuğunuza gösterin ve yaşına uygun olmayan oyunu kesinlikle oynayamayacağını bilmesini sağlayın.

Yaşına uygun olsa bile şiddet içerikli oyunlar onların sağlığı için iyi değil!

İnsanoğlunun şiddete ihtiyacı olduğunu hiç sanmıyorum. Bu nedenle ister oyun olsun ister gerçek şiddetin hiç bir türlüsünün hayatımızda yeri olmaması gerekir. Kaldı ki şiddet içerikli oyunlar sadece içerdiği şiddet nedeniyle değil aşağıdaki olumsuz sonuçları yüzünden de zararlıdır.

  • Kaygı ve stres bozuklukları.
  • Uyku problemleri
  • Saldırganlık
  • Kilo alma, göz rahatsızlıkları ve sırt ağrıları
  • Aile ile iletişiminin bozulması
  • İleri durumlarda epilepsi ve zihinsel gelişimde gerileme

Şu anda çocukların oynadığı en yaygın oyun PUBG’nin 16 yaşından küçükler için uygun olmadığı, ücretsiz indirilmesine rağmen oyun içi satın almaların oldukça fazla olduğunu, oyunun ana sayfasında ve satış sayfalarında derecelendirme etiketinin özenle gizlendiğini söylemek isterim.

Unutmayın tıbben ve kanunen 18 yaşına kadar çocuklar ve onlardan biz sorumluyuz.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments