Bildiğimiz anlamda olsun teknoloji kullanılarak olsun zorbalık çocuk üzerinde hem psikolojik hem de duygusal etkiler bırakır. Tıpkı akran zorbalığı gibi, siber zorbalık da çocukta kaygı, öz güven kaybı, korku ve depresyona yol açar. Bu da okul başarılarında düşmeye ve okulu sevmemelerine neden olur.

İşte siber zorbalığın çocuk üzerindeki etkileri:

Bunalmış hissederler: Olup biteni herkesin gördüğünü, herkesin tıpkı eylemi yapan zorba gibi olduğunu düşünür ve bu düşünce ile başa çıkmakta zorlanırlar.

Savunmasız ve güçsüz hissederler: Siber zorbalık anonim olarak yapıldığı ve herkesçe görüldüğü için, buna karşı yapacak bir şeyleri olmadığına inanırlar.

Kendilerini küçük görürler: Zorbalar saldırmak için kurbanlarının en zayıf olduğu noktayı seçtiklerinden savunmasız kalırlar. Kendilerini değersiz ve zorbanın atfını doğru kabul ederler.

Örneğin “şişko” diye alay edilen bir kız hiç yememeye başlayıp zayıflarsa bunu durduracağını düşünür. Kendini o haliyle kabul etmemiş olur.

Öfke ve intikam duygusu hissederler: Bazen kurbanlar olan bitene çok öfkelenir ve zorbadan intikam alma duygusuna kapılır. Misilleme ve intikam düşüncesine kapılırlar. Bu da zorba ve kurban döngüsünü sürekli kılar.

Yaşama karşı ilgilerini kaybetmiş hissederler: En tehlikelisi budur. Kurban ailesine, arkadaşlarına ve gündelik hayattaki eylemlerine karşı ilgisini yitirir, hayat anlamsız gelmeye başlar. Bu durumu gözlemliyorsanız derhal bir profesyonele danışmanızda fayda var.

Yalnız ve izole edilmiş hissederler: Zorbalık İnternet’te olduğundan, herkesin öyle düşündüğünü, bundan kurtulmanın imkanı olmadığını düşünürler demiştik. Bunun sonucunda yardım edecek kimsenin olmadığını yalnız bırakılıp dışlandıklarını hissederler.

Okul başarıları ve okula gitme hevesleri kaybolur: Derslerinde başarı düşüşü ve okula gitmeye karşı heves kaybı yaşarlar. Çocuğunuzun geleneksel ya da siber zorbalığa maruz kaldığının belki de en önemli göstergesi budur.

Hasta ve kaygılı hissederler: Özellikle dışlanmışlık duygusu tıpkı fiziksel şiddet kadar çocuğa zarar verir ve daha derin yaralar bırakır. Kendilerini iy hissetmedikleri gibi sürekli kaygılı ve depresif olurlar.

Çok uç örneklerde intiharı düşünenler bile olabilir.

Çocuklarımıza değerli olduklarını, doğal olduklarını, olduğu halleri ile kabul edildiklerini hissettirmek, yargılamamak ve her zaman yanlarında olmak çok önemlidir.

Bugün siber zorbalığa uğrayan çocukların neler hissettiğine dair bir fikir sahibi olmaya çalıştık. Umarım faydam dokunmuştur. Sevgiyle kalın…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments