Minecraft, sonsuz olasılıklar içeren açık dünya inşa oyunu olarak 120 milyondan fazla oyuncunun oynadığı ve popülerliği hiç düşmeyen bir bilgisayar oyunu. Oyun bir yandan çocukların yaratıcılığını, muhakeme gücünü ve 3B geometri algısını geliştirirken, diğer yandan bir çok eğitim kurumunun eğitim içeriği olarak programına eklediği bir oyun. Peki bu oyun gerçekten bu kadar iyi mi? Hiç mi zararlı yanları yok? Çocuğumuz günde kaç saat oynayabilir? Bugün sizlerle birlikte tüm bu soruların yanıtını arayacağız.

Minecraft oyunu nedir?

Minecraft bugün 126 milyon kullanıcıya ulaşmış, sonsuz seçeneklerle, açık bir dünya inşa edilen, hem yaratıcı hem de çevrim içi modları bulunan bir bilgisayar oyunudur. Çocukların yaratıcılığını, muhakeme ve 3B kavrama yeteneklerini geliştiren bu oyun bir çok okulda da eğitim aracı olarak kullanılmakta.

Oyunda çocuklar, açık bir dünyayı keşfederken, blokları kullanarak içinde bulundukları dünyayı sadece yaratıcılıklarının sınırladığı bir şekilde inşa ediyorlar. Seçilen başlangıç paketine göre 70~150 lira gibi uygun fiyatı olan Minecraft, “standalone” (kendi başına) oynanan bir oyun olmasına karşın son zamanlarda çevrim içi çok oyunculu seçeneği ile oldukça popüler. Yani çocuklar artık tek başlarına oynayabilecekleri yaratıcı modu değil de çok oyunculu modu tercih ediyorlar.

Minecraft oyununun artıları nelerdir?

Minecraft çocuklarda yaratıcılığı artıran, muhakeme ve 3B kavrama yeteneklerini geliştiren bir oyun. Bu yönleri ile (her ne kadar saçma bulsam da) okullarda ders aracı olarak bile kullanılıyor. Çok oyunculu modda çocuğunuzun seçtiği üyeliğe göre 4 ya da 10 arkadaşıyla, eğitim sürümü sunucularda 30 oyuncuya kadar arkdaşla birlikte oynanabiliyor. Çok oyunculu seçenek çocukların sosyalleşme, takım çalışması ve dil becerileri için de yardımcı oluyor.

Minecraft oyununun eksileri nelerdir?

Minecraft içinde çocuğunuzun sonsuz bir dünyayı keşfettiğini ve bloklarla hayal gücünün sınırları dahilinde her şeyi inşa edebildiğini söylemiştim. Ama bunu sizin çocuğunuz yapabildiği kadar, katıldığı dünyadaki diğer arkadaşları da yapabiliyor ve her çocuğun hayal dünyası sizin çocuğunuzunki kadar masum olmayabiliyor. Çok oyunculu dünyalara katılan çocuklar hem karşılaşacakları tuhaf tasarımlar hem de oyun içi sohbet bakımından tehlike altında olabiliyor. Sunucularda denetim çocukları her tür tehlikeden koruyacak düzeyde değil. Oyun içi sohbetlerde çocuklardan özel bilgiler istenebiliyor. Aynı zamanda yaşça çok büyük oyuncularla çocuğunuz aynı dünyada yer alabiliyor ve bu oyuncular çocuklarınızı her an taciz edebilirler. Çok oyunculu sunucularda bir başka tehdit de şiddet ve korku unsurları. Yaşı küçük çocuklar büyük çocuklar tarafından zorbalığa da uğrayabiliyor. Özetle çevrim içi oynarken:

  • Çocuğunuz korkabilir
  • Diğer oyuncular tarafından zorbalığa maruz kalabilir
  • Küfürlü konuşmalar görebilir
  • Tacize uğrayabilir
  • Kişisel bilgilerini vermeye zorlanabilir
  • Harcama yapabilir
  • Oyuncu hesabını çaldırabilir

Çevrim içi oynamak dışında Minecraft,

  • Çocuğun çok zamanını alan bir oyun. Çocuklar Minecraft’ın başında saatler geçirebiliyor.
  • Oyun paralı da olsa, oyun içinde çok fazla satın alma var.
  • Oyun grafikleri kasvetli bir dünya sunuyor. Çok oynandığında çocuk gerçekten kopabilir.
  • Çocukta bağımlılık yaratabilir.

Minecraft ebeveyn rehberi

Peki çocuğumuz Minecraft oymamak istediğinde anne babalar olarak nasıl davranmalıyız?

  • Yasaklamalı mıyız?
  • Günde kaç saat izin vermeliyiz?
  • Kaç yaşından sonra izin verebiliriz?
  • Çevrim içi oynamak isterse ne yapmalıyız?
  • Sunucu kurmak isterse ne yapabiliriz?

Bunun gibi bir çok soru aklınızı kurcalıyor olmalı. Öncelikle yasaklamanın çözüm olmadığını söylemem gerekli. Yasaklarsanız, sizin onu kontrol edemediğiniz bir ortamda tüm tehlikelere açık olarak oynar. En iyisi izin vermek ve ebeveyn kontrolü yapmaktır.

Oyun 7+ derecelendirilmiş. Ben olsam 9 yaşından gün almasını beklerdim. Eğer 7 yaşında oynatmak istiyorsanız Internet’e bağlı olmayan bir masaüstü bilgisayara kurarak, yaratıcı modda tek başına oynamasına izin verebilirsiniz. Günde 1 saat yeterli olacaktır.

Çocuğunuz çevrim içi oynamak isteyecektir. Bu çağda çok oyunculu ve çevrim içi olmayan oyun artık kalmadı. Bu yüzden izin vermemek olmaz. Yaş olarak 11’i bekleyebilirsiniz. Çocuğunuzu yukarıda saydığım çevrim içi oyun tehlikelerinden korumanın ilk yolu oyunu çocuğunuzla birlikte oynamaktır. Çocuk bu tehditlerin ne olduğunu ve bir tehditle karşı karşıya geldiğinde ne yapması gerektiğini öğreninceye kadar birlikte oynamaya devam etmelisiniz. Aynı zamanda çocuğunuza:

  • Küfürle karşılaştığında ne yapması gerektiğini
  • Zorbalığa ya da tacize uğradığında size haber vermesini
  • Oyun içi satın alma yapmadan önce sizinle konuşması gerektiğini
  • Kişisel bilgilerini nasıl koruyacağını ve gizlilik kurallarını
  • Çevrim içi güvenlik kurallarını öğretmeniz gerekecek.

Çevrim içi tehditler konusunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız, belki bu yazıya bir bakmak istersiniz.

Çocuklar oyunu öğrendikçe hiyerarşide üst sıralara tırmanmak ister. Bunun en uç noktası sunucu sahibi olmaktır. Çocuğunuz böyle bir şey yapmak istediğinde, suncusuna katılan diğer çocuklara zorbalık yapmaması gerektiğini, kredi kartı bilgisi, kimlik bilgileri, hesap çalma, ırkçılık, hakaret gibi suç teşkil edecek eylemleri öğretmeniz gerekir. Ayrıca bir sunucu sahibi olarak, dürüstlük, adil olmak ve yardım severlik gibi bazı erdemlere sahip olmalı.

Evet, Minecraft ile ilgili detaylı bir klavuz hazırlamış oldum. Umarım fayda görürsünüz. Sağlıcakla kalın.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

3.7 6 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
—-
—-
3 yıl önce
A. C. B.
A. C. B.
3 yıl önce

Hocam artı olarak oyunun çeşitli ebeveyn kontrolü modları var bunları kullanıp sohbette küfür filtresi yapılabilir veya sohbeti kapatabilirler.

Ahmet Cüneyt
Ahmet Cüneyt
2 yıl önce

150 liradan daha ucuza da bulunabiliyor ve oyun içi satın alım microsoft ve bedrock edition için geçerli. Fiyat kısmını biraz daha dikkatli incelerseniz sevinirim. Oyunun java sürümü için kendi sayfasındaki 24 avro fiyatı çok pahalı ancak bu yepyeni bir hesap. 15 liraya premiumlu bir hesap youtube ve benzeri sitelerden güvenilirlikleri araştırışarak bulunabilir. Bu 15 liralık hesapların isimleri,bağlı oldukları mail vb. Değiştirilebiliyor