Adware, kullanıcının bilgisi olmaksızın ve çoğu zaman başka bir yazılımla birlikte bilgisayara yüklenen programlardır. Adware’ların amacı bilgisayar kullanıcılarının internet aktivitelerini ve alışkanlıklarını takip ederek daha etkili reklam yöntemleri sunmaktır. WebMaster Portalı gizli reklam kodlarını bu şekilde tanımlamış.

Yani adware, başka bir yazılımın içine gömülü olarak gizlenen ve (sizin isteğiniz dışında) genellikle reklam amaçlı verilerinizi toplayıp izinsiz olarak yayan programdır. Siber güvenlik şirketi Trendmicro yaptığı araştırmada, Google Playstore‘da yer alan 85 uygulamanın AndroidOS_Hiddenad.HRXH adlı adware kod parçacığını barındırdığını keşfetmiş. Geneli fotoğraf ve oyun temelli olan bu 85 uygulama 8 milyondan fazla indirilmiş.

google adware iceren 85 uygulamayı playstoredan cikardi
Çıkarılan uygulamalardan bazıları

Adware zararlı mıdır?

Adware, izninizi almadan verilerinizi reklam yayınlayan şirketlerle paylaştığı için, her şeyden önce yasa dışıdır. Ayrıca bazı adware’lar tarayıcınıza girerek size istemediğiniz popup pencereleri açar ve başka sitelere yönlendirir. Bilgisayarınıza zarar vermemekle birlikte bilgilerinizi çalmak amacıyla bir boşluk yaratmış olur.

Bilgisayarınızda Adware var mı nasıl kontrol edersiniz?

Malwarebytes adındaki uygulama bilgisayarınız için oldukça yararlıdır. Bu uygulamanın Android ve iOS sürümleri de mevcut.

Uygulamayı yükleyin ve çalıştırın, hemen bütün adware ve malware kodlarını bulacaktır. Güvenli dijital günler dilerim.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments