Dijital çağın en önemli unsurlarından biri de sosyal medya. Araştırmalara göre günde ortalama 142 kez sosyal medyaya bakıyoruz ve ortalama 2 saatimiz sosyal medyada geçiyor. Kimimiz haberleri Twitter’dan takip ediyor, kimimiz “kim ne yapmış” onu merak ediyor, kimimiz profesyonel anlamda kullanıyor.

Ancak son zamanlarda özellikle Amerika , Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde gençler sosyal medyayı kariyer basamakları olarak kullanıyorlar. Evet yanlış okumadınız kariyer basamağı olarak kullanıyorlar. Yani dijital CV’lerini oluşturuyorlar.

Sosyal medyada aslında sizin öz geçmişiniz!

Merak ettiğiniz birini Facebook ya da Instagram’da arattığınızda eğer hesabı açıksa onun hakkında bilgi edinebiliyorsunuz. Profesyonel insan kaynakları yöneticileri kapalı hesapları bile bir takım dolaylı yollarla inceleyip iş başvurusu yapan kişi hakkında bilgi topluyorlar.

Sosyal medya paylaşımlarınız, tuttuğunuz takımdan inancınıza, siyasi görüşünüzden sosyo-kültürel durumunuza kadar bir çok özelliğinizi ele veriyor.

Gençler sosyal medyayı CV gibi kullanıyor!

Sosyal medyanın aslında uzun bir biyografi ve öz geçmiş olduğunu fark eden gençler akıllıca bir yöntem uygulayarak paylaşımlarını değerli bir öz geçmiş oluşturmak üzere yapıyor.

Öncelikle anne babalara şunu not düşmeliyim: 13 yaşından küçük çocuklarınızın sosyal medya hesabı olabilir ama kullanmalarına izin vermeyin. Ayrıca ebeveynler olarak onlar adına paylaşımlarda bulunmayın!

Hangi sosyal medya nasıl kullanılabilir?

Bana göre aklınıza gelen tüm sosyal medya ortamları iyi bir öz geçmiş olarak kullanılabilir. Ancak TikTok gibi zıpır ortamlara hiç girmemiş olmak da iyi bir öz geçmiş özelliği olacaktır.

Yine de Facebook ve Instagram daha çok aileniz ve arkadaşlarınızla yaptığınız olumlu etkinlikleri paylaşma aracı olarak kullanılabilir. Okul gezileri, müze ziyaretleri, dernek ve STK etkinlikleri bu mecralarda paylaşılabilir.

LinkedIn ve Twitter’da ise daha profesyonel paylaşımlar iyi olacaktır. Örneğin bitirme projeniz, okulda yer aldığınız kulüplerin etkinlikleri, stajlarınız ve gönüllü olarak yaptığınız girişimler bu ortamda daha çok etki gösterecektir.

Sosyal medyada bunları yapmayın!

  • İçki ve sigarayla poz vermeyin.
  • Parti ve eğlencelerde çekilmiş fotoğraflarınızı paylaşmayın.
  • Dekolte fotoğraflarınızı paylaşmayın.
  • Din, siyaset ve spor konularında paylaşımda bulunmayın.
  • Yemek ve tatil fotoğraflarını paylaşmaktan uzak durun.

Sosyal medyada bunları yapın!

müze ziyareti
  • Müze ve okul gezilerinden fotoğraflar paylaşın.
  • Katıldığınız gönüllü etkinliklerden, kendinizi öne çıkartmayan kaliteli paylaşımlarda bulunun.
  • Okul kulüplerinden ve projelerinizden paylaşımlarda bulunun. Bunu yaparken ekip olarak poz vermeye özen gösterin, bireysellikten uzak durun.
  • Hobilerinizi paylaşın.
  • Zaman zaman okuduğunuz kitaplardan etkileyici bulduğunuz paragrafları paylaşın.
  • Bitirme projeniz ve stajlarınızı paylaşın.
  • İyi bir hesap profili oluşturun.

Evet değerli gençler sosyal medyayı lehinize kullanırsanız iyi bir dijital öz geçmişe sahip olursunuz. Gerisi size kalıyor.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments