Yapay zekada yeni bir adım daha! Tabletinize ya da telefonunuza yükleyeceğiniz bu uygulama ile hastanın doğuştan zihinsel bir bozukluğa sahip olup olmadığı anlaşılıyor. Bu uygulama, pahalı, yıpratıcı ve meşakkatli teşhis yöntemlerinin yerini alacakmış gibi gözüküyor.
Boston Massachusetts merkezli FDNA tıbbi araştırma şirketinin ürettiği Face2Gene adlı uygulaması ile deneğin yüzünün fotoğrafının çekilmesi yeterli oluyor.
Face2Gene, Down, Noonan, Cornelia de Lange ve Angelman gibi bozuklukları sadece yüz fotoğrafından teşhis edebiliyor. Uygulama derin öğrenme metodunu kullanarak veri tabanınındaki tüm biyolojik verileri tarıyor ve bir teşhis koyuyor. Gözle fark edilemeyecek olsa bile büyük doğrulukla çalışan uygulama sayesinde, genetik geçmişinde zihinsel bozukluk olan hastalara erken teşhis konulmasında çok yarar sağlıyor. Bedava bir yöntem olduğundan genetik geçmişinde olsun ya da olmasın bir çok hasta üzerinde analiz yapılabiliyor. Bu da gözden kaçan bir durum kalmamasına yardımcı oluyor.
Gelecek daha da dijital olacak! Şahsen bu teşhis yönteminin geçici olduğunu, geleckte anne adaylarının vücuduna yerleştirilecek nanobotların bu tanıları çok daha erken safhalarda koyacağına, hatta onaracağına inanıyorum.