By Published On: Temmuz 2nd, 20190 Comments on Dijital Çocuk Olmanın AvantajlarıViews: 327

Günümüzün çocukları “dijital” olarak adlandırılıyor. Onlar bilgisayarların, mobil telefonların, akıllı cihazların ve çevrimiçi dünyanın tam ortasında doğdular. Bizlerin aksine hepsi doğal birer teknoloji kullanıcısı.

Çocuklarımız bizden çok daha şanslı. Az bir çabayla istedikleri şarkıya, filme ve fotoğrafa ulaşabiliyorlar. Saniyeler içinde dünyanın her yerinden arkadaş edinebiliyor, onlarla yazışabiliyor ya da görüntülü görüşebiliyorlar. Odalarından hiç çıkmadan, arkadaşlarından ve uzmanlardan yardım alarak ödevlerini yapabiliyorlar. Tonlarca bilgi ayaklarına serilmiş durumda.

Artan sosyal bağlar

Gelişen teknoloji ve çevrimiçi kalmak onları daha önce hiç olmadığı kadar arkadaşları ve diğer aile üyelerine yakınlaştırdı. Artık uzaktaki arkadaşları ve aile bireyleri ile ilişkileri kopmak zorunda değil.

Öğrenmek artık daha kolay

Evet, artık bahaneleri yok. İnternet’in bu denli yayılması artık okula gidemeyecek durumda olanların bile oturduğu yerden öğrenmesini kolaylaştırdı. Artık Youtube’u açıp merak ettiğimiz konu hakkında Bill Gates ya da bir Harward profesöründen görüş alabiliyoruz. Oyun oynayarak yabancı dil öğrenebiliyoruz.

Bulut teknolojileri ile içeriğiniz her yerde

Ücretsiz bulut servisleri ile içeriğimize her yerde ulaşabiliyoruz. Çocuklar okulda tabletlerine aldıkları notu evde bilgisayarlarından tekrar açabiliyorlar. Ayırca notlarını yine bulut teknolojileri sayesinde birbirleri ile paylaşabiliyorlar.

Uyum sağlama becerisi artıyor

Bilginin kolay erişilebilir olması toplumlar arasındaki farkı git gide kapatıyor ve gençlerin dünyayı tanıması kolaylaşıyor. Mesafeler kısalıyor ve dünyanın hangi bölgesinde neler olup bitiyor çabucak öğreniyorlar. Başkaları karşılaşılan sorunları nasıl çözmüş görüyorlar ve daha çabuk uyum sağlıyorlar.

Teknoloji kullanma becerileri daha yüksek

Elbette çevrelerinde bu kadar çok teknoloji varken bu cihazları kullanma becerileri çok daha yüksek oluyor.

Daha yüksek zeka kapasitesine sahipler!

Budan 50 yıl önce bir insanın ulaşabildiği bilginin yüzlerce katına ulaşabiliyorlar. Bu da beyin kapasitelerinin çok daha fazlasını kullanmalarını gerektiriyor. Dijital bilgi her yerde ve sürekli beyinlerini besliyor.

Daha erken yaşta girişimci olabiliyorlar.

Teknolojik imkanların artmasıyla, kilometrelerce ötede, yüzlerce kişinin günde binlerce kilowatt enerji tüketerek çalıştığı işler yerine evden yapılabilen işler çoğaldı. Hatta 14 yaşında gençler geliştirdikleri uygulama ya da buldukları bir fikirle zengin olabiliyorlar.

Kariyer basamaklarını dijital dünyada çıkıyorlar.

Akıllı gençler daha okurken sosyal medyayı dijital bir CV gibi kullanıp kariyer basamaklarını kendileri oluşturuyor. Dijital dünyada, geleceklerini şekillendirecek izler oluşturdukları için mezun olduklarında işleri ya çoktan hazır oluyor ya da kendi girişimlerini başlatıyorlar.

Elimden geldiğince dijital çocuk olmanın artılarından bahsetmeye çalıştım. Bunun yanında dijital çocuk olmanın negatif yönleri de var. Tüm bunları denge içinde harmanlayıp daha kaliteli bir dijital yaşam oluşturmak hep birlikte görevimiz.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments