Dün bilgisayarımda yaptığım bir güncellemeyi bugünkü yazımda sizlerle paylaşmaya karar verdim. Kendi bilgisayarını kendi toplayanlar, bilgisayarının yavaş olmasından şikayet edenler ve yıldırım hızında bilgisayar açılışı bekleyenler buraya toplansın…

Günlüğümde genelde marka vererek donanım tanıtmam. Bu başkalarının işi… Ancak o başkalarından önceki gün Corsair MP510 NVME bellek incelemesi izledim. İzlediğim videoda Abdullah, Corsair’in bu belleğini (belki de depolama birimi) çok güzel anlattı. Sizlere de tavsiye ederim.

SSD ile M.2 SSD arasında ne fark var? MVME nedir?

Aslında bilgisayarımda Samsung’un SATA SSD’sini kullanıyordum ve yaklaşık 540MB/sn okuma oranıyla hiç de fena çalışmıyordu. Ama bir yandan SATA teknolojisine göre bant genişliği daha fazla olan M.2 depolama ürünleri (karşılaştırma videosu) de ilgimi çekmiyor değildi. NVME de Samsung’un geliştirdiği bir flash bellek teknolojisi olarak PCIe veri yolunun tüm avantajlarını sonuna kadar kullanıp 3000MB/sn okuma hızına ulaşabiliyor. Fiyatları biraz pahalı olduğu ve zaten SSD disk kullandığım için bekliyordum. Ancak Corsair MP510 serisi ciddi bir fiyat rekabetiyle ülkemize girince dayanamadım ve kendime bir tane 240GB aldım. Merak edenler için Vatan Bilgisayar’da kampanya fiyatı 500 TL civarında.

Sonuçlara geçmeden önce bilgisayarımın mevcut durumuna kısaca bakalım:

  • MSI B250HD Pro anakart üzerinde Intel i5 7400 işlemcim var.
  • Bu işlem gücünü fazla iddialı olmayan 16GB 2133Mhz DDR4 bellek destekliyor.
  • (Oyun oynamadığım için) ayrı bir ekran kartı kullanmıyorum. Intel 7.nesil HD 630 bütünleşik ekran kartımın benchmark skoru 1221…
  • Samsung Evo SSD 250GB SSD işletim sistemimi barındırıyordu.
  • 2TB WB Blue 5400 Rpm HDD ise sessiz ve dayanıklı bir depolama alanı sunuyor.

SATA SSD disk ile M.2 Nvme SSD arasında fark oldu mu?

Ben sizlere karşılaştırma testleri yapmayacağım. İkisi de 240 GB olan SATA SSD ile M.2 SSD arasında yaklaşık 2 katı fiyat farkı var. (Şimdiki kurla) biri 270 lira civarında öbürü 490. Hız farkı ise okumada 6 kat, yazmada 2 kat.

Bilgisayarımızı kullanırken disklerden çoğunlukla okuma işlemi yapılır. İşletim sistemini bu diklere taşıdığınızda:

  • Eğer SSD kullanıyorsanız 6 kat hızlı olacak
  • Eğer HDD kullanıyorsanız SATA SSD 5 kat hızlı, M.2 SSD 25 kat hızlı çalışacaktır.

Bende durum şöyle oldu:

  • Bilgisayar açılma hızım bios bip sesinden sonra SSD ile 12 saniye
  • M.2 SSD ile 6 saniye
  • Programların açılma hızı farkedilir biçimde arttı. Ancak 2 ya da 5 katı değildi.
  • Dosya işlemleri ise artık gözümün fark edemeyeceği hıza geldi. Yani Windows gezginini açmak bir flaş çakması kadar hızlı. Klasör değiştirmek geri gelmek gözle görülemeyecek hızda oluyor.

Sonuç:

İşletim siteminiz bir SATA SSD üzerindeyse ve ana kartınız M.2 yuvasına sahip değilse bir sürü iş gerekiyor. SSD ile devam edin derim.

Ana kartınız M.2 yuvasına sahipse ve 500 lira bütçem, yeniden işletim sistemi yüklemeye (yedeği, şusu ve busuyla) ayıracak zamanım var diyorsanız verdiğiniz paraya değecektir.

Eğer dizüstü kullanıyorsanız ve normal HDD sahibi iseniz şu anda işkence çekiyor olmalısınız. 250-300 liralık bir bütçeyle hemen SSD diske geçin.

Eğer Eski nesil bir ana kartınız, Intel’in 5. nesil işlemcilerinden daha eski bir işlemciniz varsa para biriktirip yeni nesil bir bilgisayar toplamanızda fayda var :)…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Technolog Genç
5 yıl önce

Güzel bir yazı hocam elinize sağlık