Günümüzde çoğumuzun evinde İnternet var ve eskisi gibi yarı zamanlı değil taam zamanlı iş başında. Yani çoğumuzun sürekli bir internet bağlantısı var ve çocuğumuz da bilgisayar başına geçtiğinde çevrimiçi. Peki çevrimiçi tehditler çok karmaşık olduğu gibi, biz büyükler için bile büyük sorun teşkil ederken çocuklarımızı bu tehditlerden nasıl koruyacağız?
“Çevrimiçi Tehlikeler” Nelerdir?
Diyelim ki çocuğunuza araba kullanmayı öğrettiniz ve geçici ehliyetini alarak tek başına ilk sürüşüne çıktı! Heyecanlanıp kırmızı ışıkta durmaması, yokuşta kaydırarak arkadaki arabaya çarpması, park edememesi, hız sınırını unutup ceza alması gibi riskler hep vardır. Çevrimiçi tehlikeler de benzerdir. Çocuğunuz çevrimiçiyken;
- Kötü amaçlı yazılımları ev ağınıza bulaştırabilir!
- Sistemi ele geçirilebilir!
- Siber zorbalığa maruz kalabilir!
- Tacize uğrayabilir!
- Gözetlenebilir!
Bunlar ilk bakışta gözünüzü korkutabilir. Unutmayın ki ebeveynliğin her aşamasında aynı korkuları yaşadık ve hepsinin altından kalmayı bildik. İşte sizlere ipuçları:
Çocuklarınızı tehditlere karşı eğitin: Çevrimiçi tehlikeler ve bu tehditlere karşı doğru alışkanlıklar kazanması için çocukları eğitmelisiniz.
- Web’de güvenli gezinmenin kuralları,
- E-posta hesaplarımızı güvende tutmanın yolları,
- Sosyal medya hesaplarımızın güvenlik ve gizlilik kuralları,
- Çevrimiçi dolandırıcılığa karşı önlemler,
- Sistemimizde zararlı yazılım olduğunu nasıl anlarız?,
- Kişisel bilgilerimizi güvende tutmanın yolları
hakkında hem kendimiz öğrenmeliyiz, hem de öğrendiklerimizi ona öğretmeliyiz.
Çocuklarınızı gözlemleyin: Çocuğunuz siber zorbalığa uğradığında ya da başı çevrimiçi bir tehditle zora girdiğinde davranışları değişecektir. Onunla konuşun ve sabırlı olun. Sizden yardım istemesine izin verin ve kızmayın.
En azından ücretsiz bir antivirüs yazılımı yükleyin: Evdeki tüm bilgisayarlara aynı marka antivirüs yazılımı yükleyin. Bu bir çok işinizi görecek ücretsiz bir sürüm olabileceği gibi, zararlı yazılımlara karşı daha kapsamlı ücretli sürüm de olabilir.
Yazılımlarınızı güncel tutun! Tabletinizin ve bilgisayarınızın işletim sistemi ve güvenlik güncellemelerini mutlaka yükleyin!
Ücretsiz yazılım, müzik ve oyun sitelerinden uzak durun! İnternet’te hiç bir şey ücretsiz değildir. Bu ilkeyi aklınızdan çıkartmayın. Çocuğunuzun da bedava oyun ve program sitelerinden uzak durmasını öğütleyin.
Ev ağınızı güvene alın! En büyük güvenlik açıklarından biri kablosuz ağdır. Kablosuz ağınızı gizli konuma getirin ve güçlü şifreler kullanın. Kablosuz ağ şifrenizi misafirinizle bile paylaşmayın!
Doğru çevrimiçi alışkanlıklar edinin: Çevrimiçi tehditlerin çoğu bizim alışkanlıklarımızla ilgilidir.
- Sosyal ağlarda çok sık tartışmaya giren bir tip misiniz?
- Sosyal medya paylaşımlarınıza dikkat ediyor musunuz?
- Ücretsiz oyun, müzik ya da program peşinde misiniz?
- Oyunların içinde ücretsiz oyun parası kazanma linklerini ziyaret eder misiniz?
- Her şey için tek şifre mi kullanıyorsunuz?
- Şifreleriniz hatırlanması kolay basit şifreler mi?
- Kablosuz ağınız görünür modda mı?
- Sosyal medya hesaplarınızın ayarı herkese görünür şeklinde mı?
- Çevrimiçi alışveriş için esas kartınızı mı kullanıyorsunuz?
Bu soruların hepsine hayır yanıtı vermelisiniz.
[…] içi tehditler konusunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız, belki bu yazıya bir bakmak […]