Hızla değişen ve gelişen teknoloji çağında, etrafımız ekranlar ve teknolojik gereçlerle dolu. Dijital yaşamın iyice kendini hissettirdiği bu çağda, teknoloji iyi anlamak biz yetişkinler için olduğu kadar çocuklarımız için de önemli. Bize inanılmaz kolaylıklar ve yenilikler sunan dijital çağ, teknolojiyi iyi kullanmayı bilmediğimiz takdirde üzerimizde yıkıcı bir etki yapabilir.

Çocuklarımıza teknolojiyi öğretmemiz gerekiyor!

Dijital okuryazarlığı çocuklarımıza öğretmek gerçekten çok önemlidir. Çocuklar kullandıkları teknolojiyi anlamalı, onu güvenli ve etkili şekilde kullanabilmeli. Örneğin, İnstagram kullanmak, özçekim yapıp payşamak değil, aynı zamanda hesap gizliliğini ayarlamak, hangi tür paylaşımlar yapabileceği hakkında fikir sahibi olmak, yorumlarda ve DM’lerde uygun yazışmayı becerebilmektir. Yani kullandığı teknoloji ve o teknolojiye ait ayrıntılara hakim olabilmektir.

Dijital okuryazarlığı nasıl tanımlıyoruz?

Bir çok anne baba, çocuğunun bilgisayar ya da tablet kullanmasından gurur duyar ve onun gelişen teknolojiye çok iyi ayak uydurduğuna inanır. Halbuki dijital okuryazarlık sadece cihazları kullanmayı bilmek değil, o cihazlarla neler yaptığı, kiminle yaptığı ve nasıl yaptığı da önemlidir.

Fazcebook’u çok iyi bilen 14 yaşındaki bir çocuğun, sahte bir hesap açarak arkadaşını küçük düşürücü paylaşımlarda bulunması teknoloji sihirbazlığından çok siber zorbalıktır. Çocuğun bu türden eylemlerinin ne anlama geldiğini bilmesi, siber zorbalığın suç olduğunun ve kurbanlarının hayatını zehir edebileceğinin farkında olması dijital okuryazarlıktır.

Dijital okuryazar:

  • İnternet güvenliği bilgisine sahiptir.
  • Dijital ayak izlerine dikkat eder.
  • Siber zorbalık hakkında bilgilidir.
  • Çevrimiçi kaynakları kullanma etiğine sahiptir.
  • Yazılım ve uygulamaların gücünü üretkenlik için kullanır.
  • Gelişmiş teknolojiyi daha iyi bir yaşam için kullanır.

Dijital okuryazarlık eğitimine ne zaman başlamalı?

Bu eğitim aslında çocuğunuz dünyaya gelir gelmez başlar. Çocuğunuz konuşmayı, yemek yemeyi ve yürümeyi size bakarak öğrenir. Dijital alışkanlıkları da size bakarak öğrenecektir. Bu nedenle önce sizin iyi birer dijital okuryazar olmanız, iyi dijital alışkanlıklara sahip olmanız gerekiyor.

Yaşlarına göre ekran süreleri, teknolojiyle tanıştırma yaşları ve teknolojiyi doğru kullanmaya ait kuralları hem kendiniz öğrenecek hem de birlikte uygulayacaksınız. Yani dijital okuryazarlık, çocuğumuza öğretmemiz gereken bir olgu değil, ailenin her bireyinin sahip olması gereken bir meziyettir.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments