SBC (Sinmgle Board Computer) ya da HC (Handheld Computer) kavramları son beş altı yıldır hayatımızda var. Özellikle elektronik projelerini kolaylaştırmak amacıyla piyasaya çıkan Arduino bu bilgisayarların başında geliyor. Ancak Arduino bir bilgisayardan çok programlanabilir bir işlemciydi ve elektronik kontrol devrelerinde çok işe yarıyordu. Daha sonra kendi üzerinde gerçek bir işlemci bulunduran bütünleşik bilgisayar kartları ortaya çıktı. Raspberry Pi de bu akımın öncüsüdür.
Gelelim konumuza: Ülkemizin uyanık girişimcileri Arduino’yu keşfedip çocuklara robotik kodlama adı altında lamba yakıp söndürme kursları vermeye başladılar. Bildiğiniz gibi bilişim dünyasında yıllarını geçirmiş bir yazılımcı ve dijital çocuk uzmanı olarak çocuklara “robotik kodlama” ya da “kodlama” derslerine karşıyım. Ancak çocuklar uygun yaşa geldiğinde sadece kodlama değil sonunda bir yaratıcılık olan projelere başlatılabilir.
BBC Micro:bit Nedir?
BBC Micro:bit bir çok kurumun BBC önderliğinde bir araya gelerek, çocukların kendi elektronik projelerini üretebileceği ve uygun fiyatlı bir el bilgisayarıdır.
Micro:bit kendi üzerinde bir işlemciye, ısı, uzaklık, dokunma ve aydınlık sensörlerine sahip olduğundan ek modül ya da sensörler almadan kolaylıkla bir çok proje üretilebilir.
Micro:bit hem blok kodlama hem de Python dili ile programlanabiliyor. Bu da hem daha küçük yaştakiler hem de büyükler için imkanları artırıyor. Küçük yaş dediğimde 5 yaşını algılamayın lütfen. Bir el bilgisayarını programlamak, sensörlerini kullanmak, çevre birimleri bu bilgisayar ile kontrol etmek ancak 13 yaşından sonra başlanabilecek bir uğraştır.
Micro:bit ile neler yapılabilir?
Sadece Micro:bit kullanarak üzerindeki sensörler ve 5×5 matris led gösterge yardımıyla bir çok basit proje geliştirilebilir. Bunun dışında Micro:Bit fikirler sayfasında bir çok proje örneği mevcut.
Bana göre eğer çocuğunuz 13 yaşından büyükse elektronik, kontrol ve kumanda projeleri için ona bir Micro:bit alabilirsiniz.
Micro:bit için kaynaklar
- Micro:bit’in ne olduğunu, örnek projeleri ve imkanları görmek için kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
- Microsoft’un bu konuda oldukça güzel projeler içeren (ancak İngilizce) atölyeleri var.
- Daha gelişmiş projeler için Microbits & Bobs adında harika bir kaynak mevcut.
- Son olarak Micro:bit’i Robotistan ya da Samm Market‘ten edinebilirsiniz.
Çocuğunuzun kodlama öğrenmesi için lütfen acele etmeyin. Micro:bit ya da Arduino ile tanıştırırsanız, kodlamanın elektronik kontrol ve yazılım dünyasının çok küçük bir parçası olduğunu göreceksiniz.