By Published On: Ocak 6th, 20200 Comments on Çocuğunuz Dijital Sebze Yiyor mu?Views: 237

Çocuğunuz beslenirken temel besinleri almasına, sebzesini meyvesini yemesine dikkat ediyoruz. Aynı şey çocuğunuzun dijital alışkanlıkları için de geçerlidir. Örneğin YouTube’da oyuncak açma videoları için abur cubur olarak kabul edersek, iyi bir belgeseli dijital protein protein, “Oyuncak Hikayesi” gibi kaliteli bir filmi dijital sebze gibi düşünebiliriz.

Elbette çocuğunuz nasıl arada sırada abur cubur yiyorsa, dijital şekerleme de yiyebilir. Yaşlarına göre ekran sürelerine dikkat edildiği takdirde arada sırada dijital abur cuburun da tüketilmesinde sakınca yoktur.

Tabanca ve kötülükle dolu televizyon dizileri, şiddet içerikli oyunlar ve YoutTube’da Kerimcan gibi içerikleri ise hiç tüketmemesi gereken şekerler gibi düşünebiliriz.

Çocuğuma dijital seçici olmayı nasıl öğretirim?

Bir çok anne babaya, çocuklarını kötü içerikten alıkoymak konusunda oldukça endişeli. Çocuklarının kötü içeriğe çok çabuk alıştığın ve vazgeçirmenin çok zor olduğunu düşünüyorlar.

2014 yılında çocuk gelişim uzman Prof. Russ Jago ve arkadaşlarının yaptığı araştırma, çocukların ekran başında geçirdikleri süre ile ebeveynlerinin ekran süreleri arasında doğrudan ilişki olduğunu kanıtlamış. Yani çocuklar her konuda olduğu gibi bizi taklit ediyorlar.

Çocuklar hakkında bir başka gerçekse onlara sınırlar koymamız gerektiğidir. Sınırları olan bir çocuk kendini daha güvende hissedecektir.

Şimdi yukarıdaki bu iki bilgiyi alarak neler yapabileceğimize bakalım:

  • Çocuklarınıza dijital içeriklerden hangisinin zararlı hangisinin yararlı olduğunu anlatın.
  • Arada bir dijital abur cubur tüketebileceklerini, ancak hiç tüketemeyecekleri içerikler de olduğunu bilmelerini sağlayın.
  • Dijital kuralları ve ekran sürelerini belirleyin. Bu konuda tutarlı olun.
  • Dijital protein ve dijital sebzeleri birlikte tüketin. Unutmayın bazı çocuk köfte sever bazısı döner. Siz de çocuğunuzun seveceği türden belgesel ve filmleri zamanla öğrenin. Çocuklar ebeveynleri ile birlikte yaptıkları şeyleri severler.
  • Kendiniz hamburger yerken, çocuğa Brüksel lahanası yediremezsiniz!

Yukarıdaki basit önlemleri aldığınızda çocuğunuz zamanla dijital bir seçici olacaktır. Unutmayın dijital sebze yemeyi öğrenecek ama arada sırada cips kola da yapacaktır.

Not: Yazıma esin kaynağı Dr. Kristy Goodwin‘in “Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek” kitabındaki bir başlıktır.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments