By Published On: Aralık 24th, 20190 Comments on Cep Telefonu Otizme Neden Olabilir mi?Views: 3701

“Cep telefonlarınızın sizin ve çocuklarınızın sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair çok kuvvetli inancım var”. Dr. Joseph Mercola

Otizm, çok genel anlamda zihinsel gelişim (spektrum) bozukluğu olarak tanımlanıyor. Çağımızda otizm 1970’li yıllara oranla 80 kat artmış görünüyor. Bu artış eğrisinin füze gibi yükseldiği süreç de son 10 yıl…

Otizm uzmanları bu güne kadar otizme neden olabilecek etmenleri şöyle sıralıyorlardı:

  • Genetik yatkınlık
  • Ağır metalleri vücuttan atma yetersizliği
  • Oksidasyon baskısına karşı zayıflık (duyarlılık)
  • Çevresel etkiler. Özellikle ağır bir metal olan cıva elementi içeren aşılar.
  • Kuşaktan kuşağa zevirli ağır metaller biriktirmek

Ağır metallerin zehirli etkisinin yeni keşfedildiği 70’li yıllarda otizmli çocuk doğumları, neden bu metallere karşı önlemin arttığı, kurşun ve cıva gibi ağır metallerin dikkatli kullanıldığı günümüzde 80 kat arttı? Bu konuda çalışan bilim insanları artık EMR (Elektro Manyetik Radyasyon)’un da atık denkleme dahil edilmesi gerektiğine inanıyorlar. Çünkü son 20 yılda çevremizdeki EMR öncesine göre belki de binlerce kat arttı.

Cep telefonu otizme neden olabilir mi?

Çoğu otizm uzmanı erken yaştan itibaren eline telefon verilen bir çocuğun otizme yakalanması gibi bir sava gülüyordu. Ancak otizmin zihinsel gelişimle ilgili bir hastalık (kimiler hastalık yerine bozukluk demeyi tercih ediyor) olduğunu düşünürsek bu savın hiç de yabana atılmaması gerekiyor. Ayrıca bebekken eline telefon tablet tutuşturulan bir çok çocukta zihinsel gelişim bozuklukları ve otizm benzeri sorunlar kanıtlanmıştır.

Ekran başında fazla kalmanın, zihinsel gelişimimizi düzenleyen dopamin hormonunu baskıladığını da biliyoruz.

Sorumuzun cevabı evettir. Cep telefonu otizme neden olabilir. Ayrıca otizm hastaları için hiç de yararlı değildir.

Çocuklar için satılan akıllı saatler zararlı mı?

Bu tür saatler genelde Çin’de üretiliyor ve önemli markaların SAR değerleri ve FCC kurallarına gösterdiği dikkat gösterilmiyor. Bence çocuklar için satılan akıllı saatler cep telefonundan çok daha tehlikeli.

Otizmli çocukların yaşadığı evlerde EMR dalgaları için alınabilecek önlemler var mıdır?

Sadece otizm hastaları için değil hepimiz için telefonların ve modemlerimizin yaydığı EMR dalgaları için alabileceğimiz önlemler vardır.

  • Yatak odalarına telefonları sokmamak
  • Telefonları çok fazla kullanamamak.
  • Kablolu kulaklıkla konuşma alışkanlığı kazanmak
  • Geceleri evimizdeki Wifi bağlantısını kapatmak

Faraday kafesi ya da RF engelleyici materyaller işe yarar mı?

Özellikle RF engelleyici duvar kağıtları oldukça etkili. Ancak bu duvar kağıtları telefon sinyalleri için o kadar iyi değil. Bu nedenle özellikle otizmli bireylerin olduğu evlerde Faraday kafesi kumaşı gibi malzemelerle korumaya alınmış odalar işe yarayacaktır. Buna ilave olarak bu tür evlerde cep telefonlarını bir kuş kafesi ya da metal bisküvi kutusunun içinde tutmak etkilidir.

Güncelleme:

Bazı takipçilerim kaynak ve somut verilerle yazımı desteklemem gerektiğine inanıyor.

Yukarıdaki grafik 1975 yılında 5000 doğumda bir görülen otizmli bebek oranının 20 yılda 6 katına çıkışını gösteriyor. CDC’nin yaptığı diğer bir araştırma otizmli bebek doğum oranının her yıl logaritmik bir şekilde arttığını gösteriyor.

Cep telefonlarının otizme neden olan faktörlerden biri olduğuna dair bir çok araştırma olsa da, telefon üretici şirketler lobi yaparak bu araştırmaları komik ve mesnetsiz göstermeye çalışıyor. Yazımı hazırlarken NCBI’in bilimsel makalesindeki uyarıdan yola çıktım.

Değerli okurlar, herhangi bir yazımı yazmadan önce en az 7 makale ve onlarca araştırmayı inceliyorum. Bazı veri şirketlerine yıllık aboneliğim var ve profesyonel veri satın alıyorum. Maalesef ücretli aldığım kaynakları paylaşmam mümkün değil. Umarım kaynaklarım sizleri tatmin etmiştir.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments