“Sextortion” (fiil, İng.)… Ben “sekşantaj” olarak dilimize çevirmeye çalıştım. Sekşantaj, birinin cinsel ilişkiye girdiği bir başkasını ilişki sırasında kayda alarak (“İnternete yaymak ya da çevresine göstermek” tehdidiyle) şantaj yapması olayıdır. Sextortion yurt dışında varlıklı sayılabilecek, evine ve ailesine bağlı erkeklere, oldukça alımlı bir kadın kullanılarak yapılan bir eylem. Hikayeyi biliyorsunuz adan güzel kadına dayanamaz ve ilişkiye girer. Ardından görüntüler ve şantaj yaparak para istemek.

Benim ilgilendiğim kısım sekşantaj olayının gençler arasında olanı. Değerli anne babalar; maalesef çocuklarımızda cinselliği keşfetme yaşı düşüyor. Yani çocuklarımız daha küçük yaşlarda cinselliğe merak salıyorlar. Bizim ebeveynler olarak onlara vereceğimiz cinsel eğitimin yanında artık siber taciz eğitimi de vermeliyiz.

Sextortion gençler için neden dikkat edilmesi gereken bir şeydir?

Çok basit. Çünkü geçler ister bir cinsel ilişki olsun ister çevrimiçi sanal cinsellik olsun, ilişkilerini görüntülemeye yatkınlar. Ancak ilişkileri kötü gittiğinde ya da taraflardan biri art niyetli biri olduğunda işler karışabiliyor.

Ya terk edilmenin acısını çıkartmak için ya da karşı taraftan bir şey kopartmak için daha önce kayda alınan bu görüntüler bir şantaj unsuru olabiliyor.

Bu olay başımıza geldiğinde nasıl davranmalıyız?

Değerli anne ve babalar. Bu türden olaylar daha çok yaşı büyük olan çocukların başına gelir. Belli bir yaştan büyük çocuklarımıza da müdahale etme şansımız eskisine göre oldukça azdır. Böyle bir şey başlarına gelse bile büyük bir ihtimalle size söylemeyecekler ya da en son çare olarak söyleyeceklerdir.

Size söylememelerinin nedeni büyük bir olasılıkla bu türden şeylere daha önce aşırı tepki vermeniz ya da onların sizin böyle bir tepki vereceğinize inanmasıdır. Artık olan oldu… Ona bağırmak ya da tepki vermek mevcut durumu çözemez.

Yapmanız gereken ilk iş delil toplamaktır. Karşı tarafı hesaplarını silmeyin. Sadece yasaklayın. Var olan bütün görüntü ve şantaj metinlerini toplayın. Bu delillerle birlikte savcılığa başvurun.

Böyle olayların olmaması için önceden tedbir almalıyız.

Çocuklarımız çok hızlı büyüyorlar. “Daha vakit var” ya da “benimki böyle şeyler yapmaz!” düşüncesine kapılmayın. 13 yaşında sosyal medya hesaplarını açtıkları anda bu alanda onları bilgilendirmeye başlamalısınız.

Mesajlarını arada kontrol etmek, çevrimiçi tehlikelerin neler olduğunu anlatmak, cinsellik eğitiminin yanısıra sexsajlaşma ve sanal cinsel ilişki hakkında uyarmak önemlidir. Erken yaşta başlayan İnternet güvenliği eğitimi ilerde savunmasız kalmalarının önüne geçecektir.

Sevgili ebeveynler, teknoloji hızla gelişiyor ve kötü niyetli kişiler bu gelişen teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanıyor. Bu nedenle bizlerin bu konularda her türlü bilgiyi toplayıp çocuklarımızla paylaşmamız çok önemlidir.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments