Merhaba değerli okurlar,

Bugünkü yazımda yaygın anlamıyla “Mozart Etkisi” olarak bilinen, gebelik sırasında ya da doğum sonrası ilk 36 ayında bebeklere klasik müzik dinletmenin zeka gelişimlerini artıracağı yolundaki bilginin doğru olup olmadığını anlatmaya çalışacağım.

Klasik müzik çalmak çocuğunuzun zekasını artırır mı?

Mozart etkisini savunanlar, klasik müzik dinletmenin çocuğun IQ’suna olumlu katkısı olacağını savunurlar. Aslında bu bir efsanedir! Gerçekte klasik müzik ya da Mozart dinletmek çocuğun zekasına olumlu ya da olumsuz hiç bir etkide bulunmaz. Çocuk gelişimine hiç bir zararı yoktur ama öğrenmeyi de hızlandırmayacağı kesindir.

Bu efsane ticari amaçla sürekli tekrarlanıp anne babaların önüne konmuş ve dünya çapında bir çok ebeveynin kandırılmasına yol açmıştır.

Uluslararası bilim dergisi Nature’da 1193’de yayımlanan bir çalışmada klasik müzik dinlemenin beyin fonksiyonlarını iyileştirdiği öne sürülmüştür. Gerçekte olan, Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı bu araştırmada 36 genç öğrencinin kullanıldığıdır. Katılımcılara oldukça zor bir dizi zihinsel görev verilmişti ve görevden önce bir grup 10 dakika meditasyon, diğer grup ise 10 dakika Mozart dinlemişti. Deney sonucunda Mozart dinleyen katılımcıların zor zihinsel görevleri daha iyi becerdikleri gözlemlendi. Ancak bu durum sadece 15 dakika sürüyordu.

Bu deneyin araştırmacıları asla “Mozart Etkisi” deyimini kullanmadılar. Hatta onlar oldukça geleneksel bilim insanları olduğundan etkisi sadece 15 dakika süren bir şeyi genellemekten kaçındılar. Ancak araştırma medyada çok yankı yaptı, bir muhabir buna “Mozart Etkisi” adında başlık attı ve büyük bir endüstri doğdu.

Bebeğimize klasik müzik dinletmeli miyiz?

Sadece bebekler değil, hepimizin Mozart da dahil güzel bestelenmiş müzikleri dinlememiz, yorucu geçen bir günün tozlarını beynimizden attığı gibi, nöron aktivitelerini düzenleyerek daha sağlıklı bir zihinsel duruma geçmemize yardımcı olacaktır.

Ancak IQ’su gelişecek diye özellikle gebelik esnasında çeşitli aygıtlarla bebeğe karnınızın üzerinden müzik dinletmeniz ona yarardan çok zarar verecektir. Çünkü ona müzik değil uğultulu bir takım şeyler gidecektir. Ancak bebekler annelerinin konuşmasını dört aylıktan itibaren duymaya başlarlar. Onların gelişimini doğrudan etkileyecek bir şey varsa o da anneleri ile iletişim kurmaktır. Hem gebelikte hem de doğduktan sonra onlarla bol bol konuşun. Ortam müziği dinletmenizde hiç bir sakınca yok. Odasına kablosuz cihazları asla sokmayın.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
MEHMET SERDAR KARADUMAN
MEHMET SERDAR KARADUMAN
4 yıl önce

Değerli Orhan Bey araştırmanız ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.Klasik müzik dinletisini annelerimize, hamilelik dönemi ve sonrasında anneyi ve dolaylı yoldan bebeğimizi rahatlatan bir unsur olduğu için tavsiye ediyoruz. Stresten uzak bireylerin algılarının daha açık olacağı bir gerçektir. Gerçekten de zeka gelişimi için kanıtlanmış bir durum söz konusu değildir.Bu beklentiyle hareket edilmemesinde fayda vardır.