Onlar 2 yaşından 18 yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir ve bizim sorumluluğumuzdadır. Bir çok ülkede yasal yaş 13 kabul edilmesine rağmen 8 Yaşlarını geçtikten sonra sosyal medyayı kullanmaya başlarlar. Sosyal medya daha çok büyükleri ilgilendiren bir olgu olmasına rağmen özellikle ergenlikte çoğu çocuğun merak salması kaçınılmaz oluyor. Elbette doğru kullanılmadığında çocuğumuzun başına dert açması çok kolay bir mecra.

Sosyal Medya Nedir?

Sosyal medya, kişilerin tanıdıkları insanlarla bağlarını yakın tutmak, yeni insanlarla bağ kurmak, ağ oluşturmak ve fotoğraf-video paylaşımı yapmak için kullanılan çevrimiçi platformlardır. Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIn gibi ağlar bu platformların başında gelir.

Roblox, Minecraft, League of Legends gibi çok oyunculu platformları, fotoğraf paylaşım siteleri, çöpçatan siteleri ve forumlar da sosyal ağ olarak kabul edilir.

Fotoğraf, video ve içerik paylaşmak sosyal medya kullanımının temelidir.

  • Çevrimiçi profilinizi oluşturmak,
  • Yorum yazmak ve sohbet odalarına katılmak,
  • Fotoğraf ve video yüklemek,
  • Beğendiğiniz bağlantıları paylaşmak,
  • Fotoğrafları ve içeriği etiketlemek,
  • Oyunlara yeni tasarım ve modifikasyonlar ekleyip paylaşmak,
  • Okuduğumuz kitapları ve beğendiğimiz sözleri paylaşmak,
  • (Tavsiye etmesem de) spor veya siyasi görüş paylaşmak

Sosyal medya faaliyetlerini oluşturur.

Sosyal medya çocuklarınıza faydalı olabilir mi?

Sosyal medya kullanmak çocuklarınız için hayati bir mesele olmamakla beraber, onların sosyal yaşantısına bir boyut katar ve yaratıcı olmalarına yardımcı olur. Daha önce sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini yazmıştım.

Sosyal medya çocuklara ilgi duydukları alanlarda geniş çaplı bir arkadaş ağı kurmalarına ve onları anlayan arkadaşlar ile güçlü bağlar kurmalarına yardımcı olur. Örneğin bisiklet merakı olan bir genç, kendi gibi bir çok bisiklet aşığı ile arkadaşlık kurabilir.

Sosyal medya için içerik hazırlamak başlı başına bir iştir. Çocuğunuz bu içerikleri hazırlamak için, fotoğraf çekmeyi, video hazırlamayı, animasyon yapmayı ve güzel yazmayı öğrenebilir.

Sosyal medyada çalışmaları ile ilgili araştırmalar yaparken ortak çalışma kültürünü edinebilir ve başkalarının çalışmalarından ilham alırken kendi çalışmalarını da başkaları için paylaşır.

Eğer sağlıklı bir sosyal medya kullanma alışkanlığına sahip olabilirse, iyi kurulmuş arkadaşlıklar, kabul edilme ve beğenilme ona iyi gelecektir. Kendine güveni artacak, toplumda yeri olan istenilen bir birey olduğu duygusuyla psikolojik olarak çok daha iyi hissedecektir.

Sosyal medya çocuklar için zararlı olabilir mi?

Elbette her şey yukarıda saydığım gibi toz pembe olamaz. Sosyal medya oldukça önemli riskleri de barındırmaktadır. Daha önce sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini yazmıştım.

  • Saldırgan, açık seçik, küfür içeren, içki ve sigarayla verilmiş poz paylaşımları çocuğunuzun imajını olumsuz etkileyecektir.
  • Çocuğunuzun kendisine ya da başkasına ait utandırıcı resim ya da videoları paylaşması önemli sorunları beraberinde getirecektir.
  • Kişisel bilgilerini yabancılarla paylaşması güvenlik sorunlarını beraberinde getirir.
  • Siber zorbalık kurbanı olabilir.
  • Çok fazla reklam içeriğine maruz kalabilir, bilgileri reklam amaçlı sızdırılabilir.

Değerli anne babalar: Çocuğunuz elbette sosyal medyayı kullanmaya başlayacak. Kullanırken hatalar da yapacak. Bizim görevimiz ona yol göstermek. Bunu yapabilmek için sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkileriyle ilgili araştırmamız ve donanım sahibi olmamız gerekli. Bu konuyla ilgili blogumda sosyal medya etiketini yakip ederseniz, bir çok makalemi bulabilirsiniz.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments