Çocukluğunda dışarıda bir etkinlik yapmaktansa evde televizyon izlemek için ebeveynlerimizle çatıştığımız olmuştur. Günümüzde hepimizi ekran başına yapıştıracak kat ve kat daha fazla sebep var. İnternet’inden tutun da, çevrimiçi oyunlar ve seç izle medyasına kadar bir çok şey bizi ekran başına kilitliyor.

Büyük şehirlerde şehrin kalabalığı ile savaşmaktansa evde bu çoklu medya çılgınlığını yaşamak büyük çoğunluğumuzun işine geliyor.

Günümüzde çocuklar -ödevleri dışında- ortalama 1 ya da 2 saatini ekran başında geçiriyor ve bu günden güne artıyor. Ekran başında geçen sürenin artmasının, 3 yaşında çocuktan tutun da gençliğe varana kadar tüm çocuklar için kabul görmüş zararları olduğu açık.

Daha önce de yazdığım gibi ekran başında fazla zaman geçirmek çocuk gelişimini özellikle ufak çocuklarda olumsuz etkiliyor. Uyuma güçlükleri, kilo almak, sinirlilik ve aileden kopma bu olumsuzlukların en çok görülenleri.

Ekran süresi kısıtlamasını nasıl yapabiliriz?

Evimizin her yerinde ekran olduğunu düşünürsek bu süreyi kısıtlamak zor görünüyor. Özellikle çocuğu evde tek başına bıraktığınızda… Ancak bu konuda limit koymak gerekli. İşte size bir kaç ipucu:

1. Çocuğunuza hazır olmadan tablet ya da akıllı telefon almayın!

Çocuğunuza özel telefon ya da tablet almak için belirli bir yaş yoktur. Çocuğun buna hazır olması gerekiyor. Artık çağımızda tablet ya da telefon sahibi olmak kaçınılmaz. Önemli olan sizin çocuğunuza bu cihazları ne amaçla aldığınızdır. Eğer “oyalansın, benden daha az ilgi beklesin” mantığı ile alıyorsanız bu doğru değil.

2. Televizyon ve bilgisayarı mümkün olduğu kadar ortak kullanın.

Böylece kendi başına istediği kadar bilgisayar oyunu oynaması ya da televizyon izlemesi mümkün olmayacaktır. Bu sizin için de izlenecek içerik ve oynanacak oyunlarda seçici olma şansı verecektir. Zamanla çocuk doğru seçimleri yapmayı öğrenir.

3. Dijital Detox günleri belirleyin!

Haftada bir ya da iki gün, ya da her gün belirli bir saat tamamen teknolojiden uzak gün/saatler belirleyin. Bu sürelerde yapacağınız etkinlikler o kadar eğlenceli olmalı ki bir dahakini iple çekmeliler. Ayrıca çocuklarınızla anlaşarak belirlediğiniz için bu zamanlarda kısıtlama yapmanız kolay olacaktır.

4. Çocuğunuzun ekran süresini gözlemleyin!

Eğer çocuğunuz ekran başında çok zaman geçiriyorsa bunun nedenlerine odaklanmanız daha doğru olacaktır. Nedenleri bulabilmeniz için de onların ekran sürelerini takip etmeniz, bu sürelerde ne yaptığını kesinlikle bilmeniz gereklidir.

5. Limitler kabul edilebilir ve açık olmalı!

Yaşlarına göre çocukların ekran başında geçirebilecekleri süreler bellidir.

  • 3 yaşından önce olmaz.
  • 3 yaşından 8 yaşına kadar günde 15-30dk
  • 8 ~ 13 yaş için günde 30-60dk
  • 14 yaşından sonra en fazla 2 saat

Çocuğunuza tamamen yasaklamak ya da limitleri fazla koymak iki uç davranıştır. Eğer yukarıdaki limitlere uyarsanız çocuğunuz bunu kabullenmekte zorlanmayacaktır.

6. Bazen geçerli nedenlerle limitler esnetilebilir.

Eğer faydalı olduğunu düşündüğünüz bir içerik ya da ailece seyrettiğiniz harika bir film limitleri aşıyorsa, limit konusunda biraz esneyebilirsiniz. Bunu onlara anlatmaya hazır olun!

7. Çocuklarınıza eğlenebilecekleri başka aktiviteler bulmalarında yardımcı olun.

Çocukların çoğu aslında dışarıda omayı daha eğlenceli bulur. Size düşen çocukları dışarı çıkmaya teşvik etmek ve ailece bundan zevk alabilecek hale getirmektir.

8. Çocukları iyi birer “dijital seçici” haline getirin!

Ekran başında onları tek başına bırakmaktansa birlikte yapabileceğiniz dijital aktivitelere yönelin. Böylece çocuk doğru ve yanlışı sizinle birlikte öğrenecek, zamanla iyi bir dijital seçici haline gelecektir.

Yukarıda saydığım tüm maddeleri daha önce de defalarca anlattığımı biliyorum. Ve bu maddeleri uygulamak emek ve kararlılık gerektiriyor. Ancak bu emeği bir kez verdiğinizde karşılığı çok değerli olacaktır.

Bu yazıyı hazırlarken, WebMD adlı sitede Rachel Manson’un yazısından faydalandım. Elbette tüm başlılar birebir çeviri değil, kendi tecrübelerim de ortaya konularak belirlenmiştir. Umarım faydalı bir bilgi olacaktır.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments