Evet! Hem de çok! Minecraft herhalde dünya üzerindeki en popüler oyunlardan biridir. YouTube’da MineCraft videolarının izlenme sayısı 1 milyarı geçiyor! Bir çok anne baba çocuğunun Minecraft bağımlısı olmasından şikayetçi ve bu oyunun çocuğu için zararlı olup olmadığını bilmek istiyor…

Minecraft bağımlılık yaratıyor!

İlk zararı bağımlılık yaratması. Zararlı olması için bağımlılık yaratan şeyin sadece kimyasallar olmasına gerek yok. Tıpkı kumar gibi bağımlılığı son derece kötü sonuçlar doğuran bir sürü bağımlılık var.

Çocuklar MineCraft başında saatler harcıyor. Hatta bir veli bana çocuğunun okula giderken serviste oynamaya devam ettiğini, derste de Minecraft düşünmekten kendini alamadığını söylemişti.

Çocuklar Minecraft oynarken zorbalık ve istismara uğrayabiliyorlar.

Minecraft sunucuları ve oyun odaları denetimden uzak ve artık tabirimi mazur görün; işin cılkı çıkmış durumda! Bu sunuculara çocuk istismarcılarından tutun da oyun içinde zorbalık yapanlara kadar her türlü kötü niyetli insan bulunuyor.

Buna ek olarak bir çok sunucuda çocuklardan telefon numarası, messenger hesap isimleri vb. kişisel verilerin istendiğini de biliyoruz. Momo ve Mavi balina gibi oyunların da bu sunucuları kullanarak çocuklara ulaşmaya çalıştıkları da biliniyor.

Minecraft çocukları çok miktarda para harcamaya zorluyor.

Minecraft oynarken özel paketler, aletler ve silahlar gibi şeyleri parayla sunuyor. Bunu bir çok oyun yapıyor dediğinizi duyar gibiyim. Ancak çocukların oynadığı bir çok oyunda bu paketleri almadan oyuna devam etmeniz mümkün. Minecraft paket almadan devam etmeyi zorlaştırarak satın almaya zorluyor. Bir çok aile çocuğunun kartlarını izinsiz alarak kullandığını bildirmiş durumda.

Benim görüşüm ne?

Biz yasakçı ebeveynler olmamamıza rağmen, bir baba olarak Minecraft’tan haberim olduğu andan beri kızıma yasakladım. Minecraft oyunu oynayan bir çocuğu 5-6 dakika izlerseniz bana hak vereceğinize inanıyorum.

Benim için oyunun aşırı bağımlılık yaratıcı olmasından daha tehlikeli yanı, iç karartıcı, katastrofik ve yalnızlık hissi uyandırıcı olması. Çocuklarımız zaten arkadaş edinmekte zorlanıyorlar. Bu oyunun yaratıcıları, “bak senin arkadaşın benim! Onlara ihtiyacın yok!” mesajını çok iyi vermişler. Çocukları odasından hiç çıkmayan hale getiriyorlar. Bu da çocukların asosyal, depresif ve mutsuz olmasına yol açıyor.

Bir uzman değil de bir baba olarak Minecraft oyununun hiç bir tutar yanını göremiyorum. Çocuğunuzu dikkatle izleyip kendi kararınızı bu bilgiler ışığında vermeniz dileğiyle…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

3.5 2 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments