Dün değerli yaşam koçu Ahu Tüzün Demirdamar‘ın sahibi olduğu Mutlu Yaşam Öğrenci Koçluk Merkezi’nde 7~13 yaş grubu çocuklar için verdiğim “Biz Dijital Çocuklarız” başlıklı seminerimde çocuklarla birlikte çok keyifli 2 saat geçirdik. Aslında çocuklar sıkılmasın diye 45 dakika olarak planladığım seminer tam 2 saat sürdü ve 1 saatten fazlasını çocukları dinleyerek geçirdim. Bu dinleme bana dijital çocuklar hakkında çok şey öğretti. Bugün sizlere seminerde öğrendiklerimi özetlemeye çalışacağım.

Bu çocuklar gerçekten dijital!

İlk öğrendiğim, şimdiki 7-13 yaş kuşağı gayet iyi birer teknoloji kullanıcısı, İnternet’i iyi kullanıyorlar, eğlenmek, öğrenmek ve farkında olmak için bilgisayarlardan faydalanıyorlar. İşletim sistemleri, uygulamalar ve bazı temel dijital güvenlik unsurlarının farkındalar.

Seminer boyunca anlattığım konulara yabancılık çekmediler ve çok yerinde sorularla katılım sağladılar.

Ekran süreleri hakkında bizden daha bilinçliler

Seminere katılan en küçük 6 yaşındaki Mert’den en büyük katılımcı 12 yaşındaki Ela’ya kadar çok fazla ekran sürelerinin zararlı olduğunu biliyorlar. Hatta anne ve babalarının evdeki işlerini azaltıp, onlarla birlikte ekransız daha nitelikli vakit geçirmek istiyorlar.

Ayrıca fazla ekran süresinin gözlerine zararlı olduğunu ve boyunlarının biraz ağrıdığını biliyorlar.

Anne ve babalarının ekran sürelerinden şikayetçiler.

Erkek çocuklar daha fazla bilgisayar oyunu oynuyor!

Seminerde gözlemlediğim bir konu da erkek çocukların daha fazla bilgisayar oyunu oynadığı. Maalesef hem daha erken yaşta bilgisayar oyunu oynamaya başlıyorlar hem de şiddet oyunlarına meraklılar. Bu noktada anne ve babalara görevler düşüyor. Ekran süreleri ve yaşlarına göre bilgisayarda oynayabilecekleri oyunlara dikkat etmeliler.

Anne ve babalar, bu başlıklara dikkat etmelisiniz!

  • Çocuklarınız sizinle nitelikli zaman geçirmek istiyor. Akşamları hep birlikte 1 saat ekransız süre belirleyin.
  • Çocuklarınızın 8 yaşında önce bilgisayar oyunu oynamalarına izin vermeyin. Bunun yerine öğretici uygulamalarla vakit geçirsinler.
  • Youtube’da izleyebilecekleri kanalları kendileri seçemez. Bu konuda onlara rehberlik etmelisiniz. Durduk yerde zibidinin birinin bir yerini görmesinler. Eğitici ve yaşlarına göre eğlendirici kanallara yönlendirin.
  • Çocuklarınıza zorbalıkla ilgili sorular sorun, konunun bilincinde mi siz de öğrenin.
  • Evde ve dışarıda dijital güvenliğe dikkat etmelerini, kişisel verilerini arkadaşlarıyla paylaşmalarının doğru olmadığını anlatın.

İleride yukarıda saptadığım başlıklar hakkında detaylı olarak yazacağım. Sağlıkla kalın…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments