Bence çocuklar kodlama eğitimine hiç bir zaman başlamamalı. Bu giriş sizi şoke etmiş olabilir! Hatta “ne saçmalıyor bu adam, bütün özel okullarda, hatta ana okullarında bile kodlama eğitimi veriliyor!” diyebilirsiniz. 30 yıldır yazılımla uğraşan biri olarak aşağıdaki satırları okuyup öyle karar verin derim.

Kodlama nedir?

Kodlama yazılımın sadece ufacık bir parçasıdır! Yazılım dendiğinde ne anlıyorsunuz? Bir bilgisayar oyununu ele alalım: Grafiklerini düşünün! O grafikleri hareket ettirecek ve bilgisayarın ekran kartıyla uyumlu çalışacak devasa bir grafik motoru gerekli. Sadece grafikler ve grafik motoru yeterli mi? Elbette değil. Tasarımcılar, hikaye oluşturucular, fonksiyon ve kütüphane oluşturucular. Test ve hata bulucular. Beta kullanım programını yönetecekler. Tanıtım pazarlama ekibi. Satış ve müşteri ilişkileri… Kodlama nerede? Kodlama bütün bu işlemlerin içinde tek bir kalem. Hatta işin sekreterliği de denebilir.

Elbette bir yazılımda kodlama olmadan olmaz ve bir insan tek başına hem kodlamayı hem de diğer işleri yaparak dört başı mamur bir yazılım ortaya çıkarabilir. Ancak kodlama tek başına bir ürün değildir. Kodlama bilen kişi mutlaka bir ürün çıkartacak ekibin içindeki en ağır işi yapacak insandır.

Peki neden kodlamayı bu kadar öne çıkarıyorlar?

Çünkü popüler. Bütün veliler çocuklarının kodlama eğitimi almasını istiyor. Bu da özel okullara ve (adından da hiç bir işe yaramayacağı malum) “kodlama atölyeleri”‘ne para kazandırıyor. Bir başka sebep de şu: Gelişmiş ülkeler milyarlarca satır kod gerektiren yapay zeka çözümleri için bu işi yapacak ucuz ve akıllı işçiler arıyor. Bunu eğitimin yükselen yıldızı gibi gösterip iş gücü yaratıyorlar.

Kodlama çocuğum için gerekli mi?

Kodlama yazılımın sadece bir parçası dedik. Bu parça, bilgisayarın anlayacağı kod blokları, fonksiyon kütüphaneleri ya da tinker blokları olabilir. Hepsi de belli bir kalıbın içine oturtulmuş ve, veya, eğer koşullarına göre çalışır. Yani çocuğun yaratıcılığını geliştirmez, tam tersine bilgisayar programlama dilinin koşulları içinde bırakır. Zamanla çocuğun yaratıcılığı gider, yerine otomatikleşmiş bir bilinç oturur.

Acaba her çocuğun yapısı böyle bir koşullandırmaya uygun mu? Çocuğunuz bunun yerine bitkileri, hayvanları ya da kitapların sonsuz dünyasını keşfetmek isteyebilir mi? “Zaten bu ders seçmeli” demeyin. Eğer çocuğunuz kendiliğinden ilgi duymuyorsa, popüler diye ya da Ayşe, Fatma alıyor diye çocuğunuza kodlama eğitimi aldırmayın! Çocuk meraklıysa bile lütfen yaşına uygun olup olmadığını düşünün!

Hangi yaşta kodlamaya başlayabilir?

Bana göre çocuklar lise son sınıfa kadar bu işe hiç bulaştırılmamalı. Zihin gelişimleri kalıplar içine sokulup yaratıcılıkları öldürülmemeli! Lisede bilgisayar programlamaya merak salan bir çocuk, üniversitede uygun yönlendirilerek yazılım mühendisliği, bilgisayar ya da matematik bölümlerine yerleştirilebilir.

Aşağıdaki bilgiler yanlıştır!

İnternet’i açtığınızda kodlama ilgili göreceğiniz yanlış bilgileri size sıralayım:

  • Kodlama çocuğun yaratıcılığın artırır! – Tam tersi öldürür!
  • Erken yaşta kodlamaya başlamalıdır! – Liseden önce başlamamalıdır!
  • Kodlama çok önemlidir! – Değildir. Sadece yazılımın bir parçasıdır!
  • Kodlama geleceğin mesleğidir! – Değildir! Gelecekte çok değişik meslekler olacak!

Sonuç:

Biliyorum bir çok kovana çomak soktum! Ancak “Dijital Baba”‘ya başlarken amacım dijital çocuklara sahip olan ana babalara yardımcı olmak, onlara doğruyu anlatmaktı. Çocuklarımızı zorunlu değilse kodlama dersine sokmamalı, hatta varsa zorunlu kodlama dersini kaldırmaları için okula baskı yapmalıyız.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments