Bir an kendi çocuğunuzu unutun, gözlerinizi kapatın ve evinizde ekranı olan kaç tane cihaz olduğunu düşünün! Şimdi gözlerinizi açın ve çocuğunuzun bütün bu ekranların çekiciliğine kapıldığını hepsine de bakabileceğini düşünün! Ekran başında geçirilen zamandan kastımız sadece bilgisayar değil gün içinde karşı karşıya kaldığı bütün ekranlardır…

Daha önce sizleri “bebekleri cep telefonundan korumanın önemi” konusunda uyarmıştım. Bu tamamen fiziksel sağlık nedenlerinden dolayıydı! Bu gün ekran sürelerinin artmasının çocuk gelişimine olan olumsuz etkisinden bahsedeceğim.

Araştırmalar ekran başında çok zaman geçiren çocukların gelişim olarak geride kaldıklarını ispatlıyor!

Kanada’da yapılan bir akademik çalışma, 2 yaşında olan ve ekran başında çok fazla zaman geçiren çocukların 3 yaşına geldiklerinde gelişim testlerinde hiç ekran görmemiş çocuklara oranla daha başarısız olduğunu ispatlıyor.

Calgary Ünversitesi’nden araştırmanın başı Dr. Sheri Madigan “beyinlerinin en hızlı değişim gösterdiği 2-5 yaş aralığındaki çocukların en çok risk altında olan” grup olduğunu söylüyor. Kanada’nın Alberta eyaletinde 2 yaşından başlayarak 5 yaşına kadar 2,400 çocuk için 36 ay sürdürülen çalışmada anneler TV, tablet, monitör ve cep telefonu ekranları da dahil günde kaç saat ekran başında kaldıklarını not etmişler. Ortalama bir çocuk haftada 17 saat ekran başı süresine sahipken bu 3 yaşında 33 saate çıkıyormuş. 5 yaşlarına gelip de okula başladıklarında bu süre haftada 11 saate düşüyor.

Araştırmacıların bulduğu kesin bir şey varsa o da ekran başında daha çok süre geçiren çocuklar gelişim testlerinde daha az başarılı olduğu.

Bir başka araştırma ekran başında çok kalmanın beynin düşünme alanı olan gri bölgede küçülmeye yol açtığını gösteriyor!

Çin’de yapılan bir başka araştırma ise beyinde düşünme bölgesi olarak bilinen gri bölgenin ekran sürelerinden olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Yani çocuk ekran başında ne kadar fazla vakit geçirirse gri bölgesi küçülüyor ve düşünme yeteneği diğerlerine göre azalıyor!

Özet…

Teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlediği bu çağda hemen her cihaz ekrana sahip. Çocukların ekran başında biz olmadan uzun süreler vakit geçirmesi işimize geliyor olabilir! Ancak araştırmalar uzun vadede bunun günlük kazançlarımızdan daha fazla zarara yol açacağını gösteriyor. Bize düşen dengeyi kurmak, gelişme çağında uyanık olduğu sürenin %60’ını dışarıda geçirmesini sağlayabilmektir. Bunun bize de yarayacağına emin olun…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments