MEB bünyesinde yer alan “Eğitim Bilişim Ağı” (EBA) çerçevesinde siber güvenlik portalı açıldı. Milli eğitim bakanımız sunumu yaparken özellikle velilerin şu sıralarda çok endişeli olduğu “Mavi Balina” ve “Momo” gibi intihara sürükleyen oyunlardan da bahsetti.

Sitemizde dijital çocukların ağırlıkta olduğunu biliyorsunuz. Bana da portalı incelemek ve sizlere yorumlamak düştü.

Portalın amacı ne?

Eba’nın hazırladığı portalın amacı siber güvenlik, teknolojinin doğru kullanımı ve güvenli internet olarak belirtilmiş. Çoğunluğu videodan oluşan portal yavan ve çoğu yanlış bilgiyle dolu videolar ile Eba’nın diğer uygulamaları birleştirilerek oluşturulmuş ve maalesef bomboş bir site.

İçerikleri neler?

Yukarıda da bahsettiğim gibi çoğu video olan içerikler o kadar kötü hazırlanmış ki, keşke bir şeffaflık olsa da bu portala ne kadar harcama yapıldı bilsek. Videolar yavan, kurguları yok, bütünlük yok, nasıl korunulacağı hiç bir yerde belirtilmiyor. Videolar arasında “Karagöz Hacivat” bile var. Sırf doldurmak için yapılmış.

Videoların yarısına yakını çalışmıyor. “Uygulamalar” kısmına gidince Eba’nın zaten mevcut olan eğitim uygulamaları çıkıyor.

“Siber güvenlik” bunun neresinde?

“Siber güvenlik” kavramı amatörlerce dile getirilmemesi gereken çok önemli bir kavram. Siber tehlikeleri gösteren yarısı çalışmayan bir kaç video ile siber güvenlik portalı nasıl olabilir? Çocuklara güvenli internet veriyor mu? Kötü söz ve taciz kelimeleri filtresi var mı? Ücretsiz “proxy” hizmeti var mı? Yaşa göre oyun filtresi var mı? Zararlı oyunların listesini yapmış mı? Kimlik hırsızlığına karşı bir araç var mı? Hiç biri yok. 30-40 video var onların da yarısı çalışmıyor.

Hiç bir uzmana danışılmadan hazırlandığı belli olan bu portalın zamanla doğru çizgiye geleceğini ümit etmekten başka şimdilik yapacak bir şey yok!

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments