Bu gün sizlerle önemli bir konu hakkında konuşacağım. Sexting… Sexting insanların birbirlerine cinsel içerikli mesaj, resim ya da videolar göndererek sanal ortamda müstehcen davranmalarına verilen genel addır. Kişiler dijital ortamda çıplak fotoğraf ya da videolarını, müstehcen ve cinsel ilişkiye davet eden mesajlarını muhataplarına gönderirler.

Bunu yapanlar yetişkin olduğu ve alenen herkese açık bir şekilde yapmadıkları sürece cinsel hayatın bir başka boyutu olarak kabul edilebilir. Ne var ki, cep telefonlarının 8-10 yaşlarına kadar yayıldığı, çocuklarımızın bilgisayar ve tabletlere erişimlerinin iyice kolaylaştığı günümüzde bu konu hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

İnternet, sapıklar ve çocuk tacizi için oldukça elverişli bir ortamdır!

Önceden de anlattığımız gibi çocuklar için çevrimiçi tehlikelerin başında cinsel taciz gelir. Çocuklarımızın erken yaşta çevrimiçi olmaları bu nedenle tavsiye edilmez. Çünkü onlar oyun ve gerçek arasındaki farkı bilmezler.

Elbette sapıklar bunu lehlerine kullanmak isteyeceklerdir. Çocuğunuzda fotoğraf istemekten tutun da annesinin nasıl biri olduğunu sormaya kadar bir çok talepte bulunabilirler. Çocuğunuzu size zarar vermekle tehdit edip bunları saklı tutturabilirler. Peki ne yapmalıyız?

Çocuğunuza 13 yaşından önce gözetiminiz olmadan İnternet erişimi vermeyin!

Çocukların teknoloji ile tanıştırılmaları gereken yaşları önceden tartışmıştık. Burada en önemli nokta çocuğunuza 13 yaşından önce sosyal medya hesabı oluşturmamanız ve herhangi bir mesajlaşma programı kullanmasını engellemenizdir.

Bu yaştan küçük çocuklara kendi gözetiminiz altında İnternet erişimi vermeniz en doğrusudur. Günde 1 saat faydalı sitelerde, yaratıcı kendin yap videoları gibi içerikleri dolaşmak ya da Roblox gibi çevrimiçi oyun platformlara izin vermek yeterli olacaktır.

Çocuğunuz ergen olduğunda durum daha da tehlikeli hale geliyor!

Çocuklarımız ergen olduğunda artık kontrol daha zorlaşıyor. Gençler bu yaşlarda aşağıdaki nedenlerle sexting yapabiliyorlar:

  • Sevgilisine bağlılığını ispat etmek için
  • Kendine güveni az olduğu için
  • Bulunduğu sosyal çevrede daha popüler olmak için
  • Elbette kimyaları dürttüğü için…

Yukarıda saydığım sebeplerle, birbirlerine müstehcen fotoğraf ve videolarını göndermek ve mesajla cinsellik yaşamak gibi eylemler görülebiliyor. Ancak bu eylemler beraberinde tehlike de getiriyor:

  • Partnerin, gizli kalması gereken bu resim ya da yazılı mesajları diğer arkadaşlarına göstermesi,
  • Gizli kalması gereken özel ayrıntıların intikam amaçlı ifşa edilmesi,
  • Şantaj
  • ve para karşılığı bu içerikleri satmaya

kadar bir sürü karşılaşmak istemeyeceğimiz olaylar. Bu türden eylemler çocuğunuzun okul ve gelecek yaşamını sonsuza kadar değiştirebilir.

Sexting’e karşı ne yapmalıyız?

Öncelikle artık 18 yaşını geçmiş olsa bile çocuğumuzun bu türden eylemleri yukarıda saydığım nedenlerden ötürü hiç yapmaması daha doğrudur. Onları bu konuda bilinçlendirip tehlikelerini anlatmak birinci adımdır.

Çocuğunuzu, İnternet ortamında cinsel taciz içerebilecek talepleri hemen size bildirmesi ve bu talepte bulunan kişileri hemen engellemeye alması konusunda eğitmeniz şarttır.

Eğer cinselliğe aşırı meraklı ve sürekli bu konuların kenarında dolaşan bir çocuğunuz varsa konusunda uzman birinden danışmanlık almakta fayda var.

Ebeveyn kontrolü uygulamaları işe yarar mı?

Bilişim uzmanı olduğumdan çoğunlukla bana sorulan soru bu oluyor. Evet! Çocukların İnternet erişimi ya da cihazlardaki uygulamaları kullanmaları ile ilgili kısıtlayıcı programlar var. Ancak bu uygulamaların kullanımı yarardan çok zarar getiriyor.

İlle de kullanmak istiyorsanız tavsiyem Google Family Link uygulamasını olacaktır. Ancak uygulamayı kısıtlama amaçlı değil de çocuğunuzun eylemlerinden haberdar olma amaçlı kullanmanızı öneririm. Ayrıca bu uygulamayı çocuğunuz ile anlaştıktan sonra (yani onun haberi olduğu halde) hem onun cihazına hem kendi cihazınıza kurun.

Evet dönüp dolaşıp çocuklarımıza vakit ayırmanın her türlü uygulamadan daha koruyucu olduğuna geliyoruz. Unutmayın kendisini ailenin bir parçası olarak gördüğü ve ait olduğunu hissettiği sürece sorun yok demektir…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments