Dün akşam üzeri bizim (köpek) Oskar efendiyi parkta gezdirirken bebek arabası ile bebeğini gezdiren bir anne gördüm. Ela bebekken o görev bendeydi. İşim eve yakın olduğu için işim biter bitmez hemen Ela’yı alır arabasıyla uzun uzun gezerdik. Tam bu hayallere dalmışken parktaki anne bebek arabasının arka cebinden çalan cep telefonunu çıkardı ve cevapladı. Yani telefon bebeğin tam kafa hizasında duruyordu! Oldukça üzüldüm tabi…

Normalde böyle başlıkta bir yazıyı kaleme (daha doğrusu klavyeye) alacağım aklıma gelmezdi. Hangi anne kafatası henüz sağlamlaşmamış olan bir bebeğin tam da kafa hizasında telefonunu saklar ki!

Telefonların yaydığı mikrodalgalar (SAR) hepimize zararlı!

Daha önceden bu konuda ayrıntılı bir yazı yayımlamıştım. Cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar insan vücudu için zararlı dalgalar yayar ve bundan en büyük nasibi çocuklar alır. Bu nedenle uzmanlar 0~2 yaş arasındaki bebeklere teknolojik aletleri kesinlikle yasaklıyor. Çocukların bilgisayarla tanışma yaşlarını merak ediyorsanız şuradaki yazıma da bakabilirsiniz.

Cep telefonları bebeğe ne zarar verebilir?

Yakın mesafedeki telefonlar bebeklerde çok ciddi hasarlara yol açabiliyor. Çoğu anne bebeği yemeği kolay yesin, dikkati dağılmasın ya da biraz oyalansın diye onun eline telefonu tutuşturuyor. Bu maalesef bebeklerde aşağıdaki olumsuz etkileri yaratıyor:

  • Obezite
  • Otizm
  • Epilepsi tetiklenmesi
  • Sinir sistemi bozuklukları
  • Uyku bozuklukları

Bunlar sadece yaygın görünenleri. Uzun vadede radyasyon etkileri, kanser ve göz bozuklukları da görülebilir.

10 yıl içinde cep telefonundan kaynaklı otizm vak’aları ikiye katlanacak!

Hamilelikte cep telefonu kullanmak da yukarıdaki kadar zararlı. Bir araştırmaya göre 10 yıl içinde hamilelikte yoğun cep telefonu kullanımı nedeniyle otistik bebek sayısı ikiye katlanacak.

Uzmanlık alanımın çocuk doktorluğu ya da pedagoji olmamasından dolayı, yazılarımın hazırlık aşamasında konuyla ilgili en az 2 adet yabancı dilde yazılmış makale okuyorum ve bu konudaki araştırmaları inceliyorum. Bu tür yazılarda teknik bilgimi çocuk sağlığı alanında araştırdığım bilgiyle birleştirerek doğru yorumlar yapmaya çalışıyorum. Umarım yardımı dokunuyordur…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments