Yapılan bir araştırma, sözde çocuklarımızı çevrimiçi tehlikelerden korumak için üretilen ebeveyn kontrolü uygulamalarının, hem doğru düzgün çalışmadığını hem de çocuklarla ebeveynleri arasına bir duvar ördüğünü ortaya çıkardı.

200 ebeveyn ve 13-17 yaş arası ergen ile çevrimiçi yapılan araştırmaya göre, ebeveynler çocuklarının zararlı siteler girmemesi, bilgisayar ya da telefonda süre kısıtlaması, kötü amaçlı uygulamaları yüklememesi gibi amaçlarla bu uygulamaları zaman zaman kullandıklarını bildirmişler. Gençler ise, anne ve babalarının bu uygulamalarla kendilerini gözetlemesinden ve sınırlamasından hoşlanmadıklarını bunun yerine karşılıklı konuşarak bu konuları halletmek istediklerini bildirmişler. Yine de bu uygulamalar sayesinde taciz ve zararlı yazılımlardan korunduklarını da itiraf etmişler.

Çocuklarınızın çevrimiçi aktivitelerini otomatiğe bağlayarak kontrol edemezsiniz!

Uzmanlar (ben de az buçuk uzman sayılırım) ebeveyn kontrolü uygulamalarının kur, ayarla ve bırak türü kullanılmasının doğru olmadığını söylüyorlar. Gerçekten de bu tip yazılımları kurarak çocuğunuzla artık ilgilenmenize gerek kalmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onların sizden daha iyi birer teknoloji kullanıcı olduğunu unutmayın.

Yine 700’den fazla ebeveyn ve çocukları ile yapılan araştırmaya göre, ebeveynler uygulama mağazasındaki bu türden 37 uygulamaya çok güvenirken, aynı uygulamalara çocuklar 1 yıldız vermiş. Ayrıca bu türden uygulamaların anne ve babaları ile aradaki kopukluğun arttığı da gözlemlenmiş.

Peki bu türden uygulamaları kullanmak yerine ne yapabiliriz?

Bu güne kadar bu konuda yaptığım araştırmalarda yüzlerce pedagojik makale ve bir çok çocuk psikolojisi kitabı okudum. Hepsinde ortak bir görüş hakim:

Çocuklarınızın yaşamlarına daha çok dahil olun, onlarla daha çok vakit geçirin. Onlara çevrimiçi gördükleri her şeyin yoruma açık olduğunu, çevrimiçi tehditlerin neler olduğunu ve korunmak için neler yapmak gerektiğini anlatın. Onların becerilerine ve değer yargılarına güvenin. Böyle yaptığınız takdirde sizinle iş birliği yapacaklardır.

Çocukların bu tür uygulamalardan bekledikleri ne?

Eğer veliler bu tip uygulamaları kullanmakta ısrarlıysa çocukların onlara bir kaç önerisi var:

  • Kısıtlama ve sınırlama yerine öneri sunmalı.
  • Yapacağı eylemin zararlı olduğunu uygulama ona bildirmeli ancak kararı kendisi vermeli.
  • Gezdiği siteleri, yüklediği uygulamaları ve izlediği videoları kısıtlamak yerine sadece izlemeli.
  • Zararlı içerik, taciz ve kimlik hırsızlığına karşı koruması olmalı.

Sağlıcakla kalın…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments