Çocuk ve yetişkin psikiyatrisi Jodi Gold’un “Aşırı paylaşım ve ebeveynlere tavsiyeler” başlıklı videosunu incelerken aldığım notları sizlerle paylaşmak istedim.

Çocuklarımız ya da torunlarımız çok sevimliler. Onların her anı bize muhteşem geliyor ve dostlarımıza da göstermek istiyoruz. Peki bunu yaparken aşırıya kaçıyor muyuz?, bu hareketle çocuğumuza zarar verir miyiz? Hatta çocuğumuz kendi paylaşımlarını yapmaya başladığında neler olabilir? ona nasıl yardımcı olabiliriz? Bu sorulara tek tek yanıt vermiş Dr. Gold…

Neyi nerede ne kadar paylaşmalı?

Paylaşmaya başlamadan önce şunun bilincinde olmalıyız: Paylaştığımız her şey bir iz oluşturacaktır. Bu izlerin ileride nasıl etki yapacağını düşünmek gerekir.

Bugün sosyal medya Facebok, Instagram, Twitter, Pintrerest gibi popüler devler ve yeni yeni eklenen aktörlerden oluşuyor. Hepsinin kullanıcılarının demografik yapısı farklı. Facebook’da anneaneler dedeler için konulan resimler, Instagram’da gençlerin paylaştığı hikayeler, Twitter’da herkesin her şeyi bildiği paylaşımlar…

İster siz ister çocuğunuz paylaşsın doğru mecrada doğru paylaşımı yapmak gerekiyor. Bir kere gönder butonuna bastıktan sonra İnternet’te hiç bir şey kaybolmaz.

Paylaşımlar çocuğunuza zarar verir mi?

Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun her şeyini paylaşmak (aşırı paylaşım) başta size zarar verir. Başkalarının size bakış açısını olumsuz etkileyecektir. Ona ait ilk kakasını yapma fotoları, belki plajda çekilmiş çıplak fotoğrafı size sevimli gelebilir ama pedofili kurbanı olmanız an meselesidir.

Çocuğunuzun yaptığı paylaşımlarla gurur duyuyor olabilirsiniz. Kendine güvenli, dış görünüşü süper bir çocuğun paylaşımları onu popüler ve daha da kendine güvenli yapacaktır. Ya bunun tersi?.. Çocuğunuzun kendine güveni yoksa ve o andaki dış görünüşünü beğenmiyorsa… Bu durumda sosyal medya kendisini daha da yetersiz hissetmesine yol açacaktır.

Paylaşırken ondan izin aldınız mı?

Şimdi çocuğunuzun lazımlıkla çektiğiniz fotoğrafı ileride okul arkadaşları tarafından dijital zorbalığa uğramasına (alay edilmek vb.) yol açabilir. Komik olduğunu düşündüğünüz paylaşımlar çocuğunuza özgüvenini kaybettirebilir. Lütfen paylaşmadan önce iki kez düşünün ve kendisinden izin alın.

Çocuklarınıza rehber olun!

Evet hayatımızda bu unsurlar yokken ebeveynlik yapmak daha mı kolaydı yok sa daha mı zor? Bilgiye ulaşmak kolay ve çok bilgi var. Yapmanız gereken önce çalışıp neyin doğru neyin yanlış olduğunu siz öğrenin. Sonra çocuğunuza bu konuda yardımcı olun.

Çocukların 13 yaşından önce sosyal medya hesabı oluşturması mümkün değil. Ama çoğu anne baba doğum tarihini büyük göstererek çocuğunun hesabını açıyor. Yukarıda Dr. Gold’un anlattığı tehlikelerden habersiz çocuğunun neler yaptığına dikkat etmeyebiliyoruz.

Halbuki onlara neyin doğru neyin yanlış olduğunu göstermesi gereken bizleriz…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments