By Published On: Şubat 27th, 20190 Comments on Telefonların SAR Değerleri Önemli mi?Views: 1366

Merhaba sevgili takipçiler. En çok karşılaştığım sorulardan biri de: cep telefonlarının SAR değerlerinin yüksek olmasının ne zararı olduğu, düşük SAR değerli telefonu kullanarak bu zararlardan korunabilinir mi?

Öncelikle belirtmeliyim ki SAR (Specific Absorption Rate) değeri konusunda yanlış bir kanı var. SAR her türlü elektronik cihazdan yayılan RF (radyo frekansı) değerlerinin vücut tarafından ne kadarının emildiğini ölçen bir değerdir. Her cihaz üreticisinin FCC kurallarına göre uyması gereken maksimum SAR değerleri var. Zaten cihaz üreticileri, bu kuralda belirtilen maksimum değerin altında cihazlar üretir. Ancak vücudumuzun cihazların ürettiği dalgaların ne kadarını emdiği çok görelidir. Cihazın bize uzaklığı, o andaki sinyal kalitesinin durumu, cihazı kullanma alışkanlıklarımız, yaşımız ve cinsiyetimiz bile SAR değerini değiştirebiliyor.

Cep telefonlarının hiç birine SAR değerine bakarak güvenmemeliyiz!

Yukarıda anlatmaya çalıştığım sebeplerden dolayı cep telefonlarının açıklanan SAR değeri çok düşük ya da sınıra yakın olması bizi ne rahatlatmalı ne de endişelendirmeli. Bunun yerine kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.

En güvenli kullanım şekli ne?

En güvenlisi hiç kullanmamak! Şaka bir yana hepimiz bu cihazları kullanmak zorundayız. Eğer konuşmalarımız 1~2 dakika ise ve günde 3~4 kez konuşuyorsak endişelenecek bir şey yok. Ancak çok görüşüyorsak ve 15 dakika gibi uzun sayılacak görüşmeler yapıyorsak kablolu bir kulaklık tercih etmeliyiz. Kablosuz kulaklıklar da radyo dalgaları ile çalışıyor. Bir de gece yatarken mobil cihazlarımızı başucumuza koymamıza gerek yok.

Çocuklar için durum ne?

Radyo dalgalarının önüne geçen her şey onları zayıflatır. örneğin bir duvar, ağaç ya da çanta. Biz kulağımıza götürdüğümüzde aradaki tek engel kafatasımızdır. Çocukların kafatası bizimkine göre daha ince ve geçirgen olduğuna göre onların hiç kullanmaması en doğrusu.

Özetle SAR değerlerinin bu konudaki ödemi çok az ya da önemsiz. Önemli olan bilinçli kullanıcı olmak. Özellikle yüksek radyo frekansları yaymak zorunda olan mobil cihazlarımızı gereksiz kullanmamak, kablolu kulaklığı tercih etmek ve geceleri yanımızdan uzak tutmak SAR değeri düşük telefon almaktan çok daha iyi olacaktır.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments