Geride bıraktığım zorlu haftanın son günü (23 Şubat Cumartesi) değerli arkadaşım Serdar’ın daveti ile Bando Çocukevi‘nde dijital çocukların anne ve babalarına dijital yaşam hakkında bir sunum yaptım.

Son derece keyifli, karşılıklı etkileşimli ve hepimiz için eğitici bir seminer oldu.

30 yıllık bilişim deneyimimi, çoğunluğu 2~8 yaş arasında çocukları olan velilerle paylaşmaya çalıştım. Bu yaş grubunda çocuklara sahip izleyici segmentiyle ilk defa bir araya geldiğim için önceden dersime çalışmıştım. Aynı zamanda okulun sahibi Serdar beyden bir kaç ipucu almayı da unutmadım. Ancak seminer sonunda çalışmış olmam ve ipuçlarına rağmen bana da dersler çıktı. Ben de bu seminerde öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Veliler çok bilinçli!

Evet tüm seminerlerimde sevinerek gözlemlediğim bir şey varsa velilerin çoğu bilinçli. Konuyla ilgili endişeleri var, araştırmalar yapmışlar ve kendilerine güveniyorlar. Yaşasın dijital çağ! Sorunlara birlikte bulduğumuz çözümlerin yanında onlardan da bir çok şey öğrendim.

Elektronik mühendisi Ahmet bey!

Dinleyicilerden Ahmet beyin elektronik mühendisi olduğunu sunumun sonunda öğrendim. Sunum boyunca teknolojik aletlerin elektronik zararlarından bahsettiğim halde mütevazi bir şekilde beni dinledi ve sohbet kısmında beni tamamlayan eklemeler yaptı. Elektromanyetik dalgaların vücudumuza yaklaştıkça daha zararlı olduğunu öğrendik.

Şiddet içerikli oyunların oynanma nedenleri benim bildiklerimden başka da olabiliyormuş!

Çocuklar şiddeti genelde medyadan görüyorlar. Biz evde şiddet içeren unsurları ne kadar azaltırsak onlar da o kadar barışçıl olurlar. Ancak bunun bir başka boyutunu da değerli bir veliden öğrendim. Çocukların arkadaşları da bu oyunları oynamaya teşvik ediyorlarmış. Tıpkı sigara gibi kötü alışkanlıklar arkadaşlardan da gelebiliyor… Bunu nasıl akıl edemedim. Oysaki hep “dijital yaşam ve gerçek yaşam benzerdir” derim…

5 Yaşında Fortnite oynayan çocuklar varmış!

Dünyada teknoloji kullanma yaşı 8’e düştü. Elbette 8 yaşına basar basmaz her şeyi yapamazlar. Bizim bu konuda rehber olmamız onlara yol göstermemiz lazım. Ancak bazı çocukların 5 yaşında şiddet içeren oyun oynadığını ve anne babaların bunu geç farkettiklerini öğrendim.

Genel teknoloji farkındalığı yüksek olsa da önüne geçilemeyen gerçekler olduğunu öğrendim!

İlk başta söylediğim gibi velilerin çoğu bilinçli ve çocuklarını teknolojinin zararlarından koruyorlar. Ancak 6 yaşında okula başlayan çocuğa kolej tablet veriyormuş. Okul bunu iyi bir şey sanıyorsa veli ne yapabilir.

Evet değerli dostlar, hayat boyu öğrenmeye devam etme dileğiyle…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments