“Benim çocukluğumda sosyal medya mı vardı!” Cümlesi herhalde çocuklarımızın en sevdiği cümledir… Mobil cihazların ve İnternet’in bu kadar yayılmasıyla birlikte çocuklarımız teknolojiyi bizden çok kullanmaya başladılar. Bu da onların daha zeki ve açık sözlü olmasına, ancak aynı zamanda benmerkezci ve agresifleşmelerine yol açtı.

çocuklar ve sosyal medya

Çocuklar neden sosyal medyayı kullanmak ister?

Dijital çağda yaşıyoruz ve sosyal medya şimdilik bu çağın en popüler araçlarından biri. Çocuklar için sosyal medya kullanımının birinci sebebi arkadaşları ile bağlantıda kalmak ve can sıkıntısını yenmek. Bir ikinci neden ise yukarıda bahsettiğimiz büyük popülerlik. Araştırmalara göre çocuklar sosyal medyanın isteklerine önem verdiğini düşündüklerini de söylüyorlar.

Sosyal medya sadece eğlence ve arkadaşlık için değil.

Çok şaşıracaksınız ama olayın iyi tarafları da var. Çocuklarımız sosyal medyayı ödevlerini yaparken de kullanıyor. Şaşırdınız mı? Hem bunu yaparken kendilerine öğretilen kalıplardan da kurtulabiliyorlar.

Örneğin Twitter’da Mısır Piramitleri’ni aratırsanız size öğretilen köleler, Firavun ve tonlarca taş gerçeğinden farklı şeyler bulabileceğinize emin olabilirsiniz.

Dengeyi kurmak önemli! Artılar ve eksiler…

Her anne baba çocuğuna deneyimlerini aktarmak ve onları sağlıklı bir şekilde büyütmek ister. Dijital çağın içinde büyümemiş bizler şimdi çocuklarımız için en iyisinin hangisi olduğunu kavramakta güçlük çekiyoruz. Burada benim temel kuralım devreye giriyor: Dijital yaşam ile gerçek yaşam benzerdir. Bu kuralı unutmazsak:

  • Çocuklar büyüklerini taklit eder: Onların önünde sabahtan akşama, yetmedi yatakta bile sosyal medyada bakarsanız onlar da aynını yapar.
  • Bağımlılık yaratabilir: Sosyal medyanın sürekli değişkenliği, her gün yeni şeyler sunması çocukların hep yeni güncellemelere bakma gereği duymasına yol açabilir. Bu da derslerinde gerileme, bağımlılık ve daha ileride takıntılara neden olabilir.
  • Duygusal yaralanmalara neden olabilir: Bir çok araştırma sosyal medyanın çocuklarda yetersizlik hissi ve buna bağlı depresyona yol açtığını söylüyor.

Çok içiniz karardıysa bir de artılarına bakalım:

  • Özgüven oluşumunda faydalıdır: 13~17 yaş arasındaki çocuklar arasında yapılan araştırmalar göre, sosyal medya kullanan çocuklar daha az utangaç ve kendilerine güvenleri yüksek oluyor.
  • Farkındalıkları artıyor: Çocuklar haber kanallarını seyretmezler. Ama güncel olayların çoğunu biliyorlar. Nasıl mı? Sosyal medyadan elbette.
  • Teknoloji kurdu ve keskin görüşlü oluyorlar: Onlara iyi bir gözetim ve rehberlik sunabilirseniz, cihazları kullanmada usta oldukları gibi olaylara bakışları bizden çok daha geniş açılı ve yaratıcı olabiliyor.

Çok sıkmadan çocuklar için sosyal medya kavramını size anlatmaya çalıştım. Bu yazıyı hazırlarken konuyla ilgili bir çok araştırma ve makaleyi okudum ve kendi bilgilerimle birleştirerek sizlere özetlemeye gayret ettim.

Sağlıcakla kalın…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments