Merhaba değerli takipçiler,

Günümüzde ücretsiz bir sürü çevrimiçi hizmet var. Bunları kullanmak doğru mu sorusu hep geliyor. Ben de kısaca yanıtlamaya çalışacağım.

google kullanıcısı

Bir kere baştan anlaşalım: Ücretsiz diye bir şey yoktur!

Ücretsiz çevrimiçi servisler verdikleri hizmeti bir çıkar doğrultusunda vermektedirler. Başlıca amaçları:

  • Reklam göstermek
  • Veri toplamak
  • Sundukları ücretli hizmetleri satabilmek

başlıklarında toplanabilir.

Ücretsiz servislerin en büyüğü olan Google’ı ele alalım. Size reklam gösteriyor, reklam satıyor, ücretli diğer servislerini satıyor ve veri topluyor.

Ücretsiz servisi kullanırken paylaştığımız bilgiler güvende mi?

Güzel soru… Servisi sağlayan kuruluş sizin verilerinizi gizli tutacağına ve güvenliğini sağlayacağına dair söz verir. Bu söz çok bulanıktır. Verilerinizin güvenliğinin sizin de sorumluluğunuz dahilinde olduğunu unutmayın.

  • Kullandığınız ücretsiz çevrimiçi servise verilerinizin ne kadarını emanet ediyorsunuz?
  • Şifre güvenliğinizi yeteri kadar sağlıyor musunuz?
  • 3. parti uygulamalara verdiğiniz izinlere dikkat ediyor musunuz?

Benim verilerim hangi şekillerde kullanılabilir?

Verileriniz genelde reklam göstermek ve izin verdiğiniz ölçüde veri analizinde kullanılır. Ancak yakın geçmişimizde Amerika seçimlerindeki Facebook skandalında da gördük ki bu veriler sadece izin verdiğimiz kadar değil daha fazlası kullanılıyor. Hatta verileriniz pazarlanıyor…

Peki razı mısınız?

“Bedava kullanıyorum nasılsa razıyım” rahatlığı da bir başka… Ben de biraz bu rahatlardanım. Aynı servisin ücretlisini kullansam da servisi kullanmak için gireceğim veriler olacak. Ve bu veriler kullanılacak. Aynı servisin kendimize ait olanını da yapmamız mümkün değil.

Çözüm?

Bazı insanlar büyük servisler yerine küçük olanları ve bu konuda hassas kuruluşların servislerini tercih ediyor. Ben çevrimiçi verilerin kullanılmamasının mümkün olduğuna inanmıyorum. Siz kullanılması sizi sıkmayacak kadarını paylaşsanız daha iyi olur.

Sevgiyle kalın…

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments