Merhaba değerli okurlar,

Kimi zaman bana gelen (eskiden daha sık sorulurdu) soru: antivirüs yazılımlarının yararlı olup olmadığı, kullanmaya gerek olup olmadığı?

Bu soruya yanıt vermek için kullanım ihtiyaçlarını ve ortamını iyi değerlendirmek lazım. Ben önce ortama bağlı sonra da ihtiyaca bağlı olarak sıralandırıyorum.

Kurumsal yapıda antivirüs yazılımı gereklidir

Evet bir kurumda antivirüs yazılımı kesinlikle gereklidir. Dijital baskıcıdan tutun okullara, devlet kurumlarından tutun 3~5 çalışanlı kobilere kadar tüm kurumlarda antivirüs yazılımı şarttır. Ancak kurumun büyüklüğüne ve önem derecesine göre antivirüs yazılımı (gerekirse donanımı) değişecektir. Bunun için bir uzmanda danışmak en iyisidir.

Küçük işletmelerde ise çevrim-içi olarak satın alabileceğiniz içinde “İnternet Security” özelliği de olan güvenilir markaları tercih etmelisiniz.

Kişisel kullanımda antivirüs yazılımı gerekliliği duruma göre değişir

Bir çok uzman başına dert almamak için kişisel kullanımda da antivirüs yazılımını mutlaka tavsiye eder. Ancak bu duruma göre değişir.

Mobil cihazınızı aldığınız gibi kullanıyorsanız, içine deneme amaçlı bir sürü yazılım yüklemiyorsanız mobil antivirüs yazılımına gerek yoktur.

Kişisel bilgisayarlarda ise durum biraz daha karmaşıktır. Kullandığınız işletim sisteminizden tutun da aygıt yazılımı güncellemelerinize kadar bir çok faktör virüs saldırılarını etkiler.

Ancak bir şeyi unutmayın: Çevrim-içi saldırılara karşı en büyük açık (yani en zayıf halka) sizsiniz. Bu nedenle eğer bilişim alanında belli bir tecrübeniz, bu işlere merakınız ya da yeteneğiniz yoksa mutlaka bir antivirüs yazılımı edinin. Tek başına antivirüs yazılımı olarak Windows Defender oldukça iyi olsa da çevrim-içi ataklar için yeterli özelliklere sahip değil. Bu nedenle “İnternet Security” özelliği de olan bir antivirüs yazılımı tavsiye ederim.

Hangi markalar?

Fazla marka vermeyi sevmesem de, Avira, Bitdefender, Trendmicro ve Avast çözümleri oldukça iyi. Bazılarının ücretsiz sürümleri ile başlayıp, kullanım sırasında sunulan uygun tekliflerle terfi etmeniz de mümkün.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Emre İnsel
Emre İnsel
5 yıl önce

Orhan bey..sizin gibi güvenilir birinin görüşlerine bu şekilde ulaşabiliyor olmak çok güzel bir fırsat. Bilişim ile ilgili diğer yazılarınızı da takip edeceğim. Teşekkürler..

Orhan Toker
5 yıl önce
Reply to  Emre İnsel

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim

trackback

[…] Antivirüs Yazılımı Kullanmak Gerekli midir? 03 Oca 2019 […]