Merhaba değerli takipçiler,

Uzmanlar 2 yıl içinde çevrimiçi satışların tüm satışların %20’sini geçeceğini söylüyor. Aslında buna interneti kullanarak dolaylı satışları da eklersek rahatlıkla %30 diyebiliriz.

İster ürünlerinizi direk e-ticaret sitesi açarak satın, ister hizmetlerinizi görsünler diye çevrimiçi ilanlar verin sitenizi ziyaret edenlerin sadece %2’si ürün ve hizmetlerinizle ilgileniyor. Geri kalanı başka yerlerde de bakmak için ayrılıp bir daha da sitenize geri dönmüyor. Alternatiflerin ve rekabetin inanılmaz olduğu bu mecrada %2 size yetecek mi peki?

Retargeting kavramı nedir?

Retargeting dilimize daha çevrilmemiş olsa da yeniden hedefleme anlamındadır. Yukarıda bahsettiğimiz sitenizden kaçan %98 ziyaretçinin tekrar sitenize geri dönmesi için yapılan pazarlama çalışmasına verilen addır.

Biraz daha açalım: Bazen merak ettiğiniz bir ürünü azıcık araştırıp bıraktığınız olmuştur. Ya da almak için bir noktaya kadar gelip sonra vazgeçtiğiniz bir ürün. Bu aşamadan sonra siz Facebook, Instagram ya da webde gezerken sürekli o ürünün ilanlarını mı görüyorsunuz? Cevabınız evet ise zaten retargeting kavramı ile tanışmışsınız.

Siz webde ya da mobil uygulamalarda çevrimiçi dolaşırken dolaştığınız yerlerde izler bırakıyorsunuz. Dijital pazarlama uzmanları da bu izleri kullanarak size retargeting yapıyor. Yani bir ürünü beğendiniz sonra pahalı diye vazgeçtiniz. Akşam Facebook’ta dolanırken o ürün %20 indirimle önünüze düşüveriyor.

Ziyaretçi Açısından Retargeting

Zİyaretçi olarak bundan rahatsız olabilirsiniz. Ancak dolaştığınız her sitede izlerinizi toplamak için kullanılan çerezler var. Eskiden bu çerezler bizim iznimiz olmadan çalışıyordu. Şimdi size girdiğiniz sitede soruluyor. “Hayır” deme imkanınız var, ancak o zaman siteyi dolaşamayabiliyorsunuz. Ya da hayır deseniz bile izleriniz bir şekilde toplanabiliyor. Bunun etiği ayrıca bir tez konusu olabilir.

Sonuçta “retargeting” silahını kendi lehinize çevirmeniz mümkün. Bu sayede indirim teklifleri aldığınızı uınutmayın.

Satıcı Açısından Retargeting

Satıcı için retargeting ilk bakışta çok cazip. Doğru yapıldığında yatırım geri dönüş oranını (ROI) %200 artırıyor. Ancak tehlikeleri de var:

  • Ziyaretçi izlendiği ve kişisel bilgilerinin ihlal edildiği hissine kapılır.
  • Ziyaretçi ürününüzü beğenmeyip de sitenizden ayrıldıysa aynı ürünü tekrar tekrar görmek marka imajınızı olumsuz etkiler.

Bu yazımda retargeting kavramına giriş niteliğinde kısa birşeyler yazmaya çalıştım. İleride daha kapsamlı ayrıntılar vermek istiyorum.

Kaynaklar:

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] önce dijital pazarlamada ‘retargeting’ kavramını incelemiştik. Bu yazımda ise ‘targeting’ kavramından bahsetmek […]