Merhaba değerli okurlar,

Evet TT yeni limitsiz internet dönemi için tarifelerini açıkladı ve çok aşırı tepki aldığından geri çekti.

Teknoloji yayıncıları ve Youtube’daki teknoloji video günlükçülerinin en çok kızdığı ve tepki gösterdikleri şey yukarıdaki yeni tarifenin ilk seçeneği olan 4Mbit 59 TL idi. Bu tepkilerinde çok ama çok haklılardı. Çünkü en alt tarifeyi evini zar zor geçindiren ama çocuğunun okulu vb. sebeplerden evde internet bulundurmak isteyenler kullanıyor. Ayrıca buna gerekçe bulmaya gerek yok bugün internet ihtiyacı olmayan ev var mı?

Bence en düşük tarife 8Mbit sınırsız ve 40 liradan daha az olmalı. Bu sosyal bir devletin halkının bilgiye ulaşması için sağlaması gereken bir şart. Biz gelelim yüksek hızlara…

Sebebi ne olursa olsun yüksek hızlı internet modern bir evin ihtiyaçları arasında. Biraz maddi durumunuz iyiyse daha yüksek hız paketlerine bakabilirsiniz. Şimdi yayımlanıp tepki alınca geri çekilen tarife ile mevcut tarifeyi karşılaştıralım:

Mevcut tarife doğal olarak AKN’li gözüküyor. Ancak yeni dönemde (kotasız paket tercihleri hariç) artık AKN olmayacağını düşünürsek iki tarifeyi karşılaştırarak bir sonuç elde edebiliriz.

Şu anda taahhütlü 35Mbit 100GB AKN paketi kullanıcısıyım. Tivibu ve Netflix filmlerini 720p izliyorum. Aylık kotam bitmiyor bile. 1080p izlersem 20’si gibi hızım 16Mbite düşüyor ancak bu da 1080p için yetiyor. Yani ben bir internet sömürücüsü sayılmam AKN bana yetiyor. 24 ay taahhüt için ayda 77 TL ödüyorum. Bu paketin yılbaşından itibaren AKN sınırı kalkacak.

Şimdi yeni tarifenin ne olması gerektiğini dürüstçe hesaplayalım. 77 TL üzerine devletin ilan ettiği %23 enflasyonu ekler birazcıkta limitsizlik lüksünü koyarsak aşağı yuları 99 TL yapar. Yani geri çektikleri tarifedeki 145 TL hiç de adil değil. Tahminimce bu tarife 119 TL olacak.

Gelelim profesyonellere. Bu işten para kazanan profesyonellerin bas bas bağırması da hoşuma gitmiyor. Bazısı sadece video çekip para kazanıyor bazısı teknoloji yayımcılığı, bazısı da online işlemlerle… Demekki internet hattınız ile para kazanıyorsunuz. Doğal olarak profesyonel sayılırsınız. Lütfen ayda 300-400 lira da yüksek hızlı internet için ayırınız.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments