Evet şarjlı aletlerle ilgili bir çok şarj efsanesi var çoğu yanlış biliniyor ancak gece boyunca telefonunuzu şarjda bırakmak son derece zararlı!

Günümüzde kullandığımız tablet, telefon, şarjlı süpürge gibi aletler lityum pillere sahip. Lityum piller diğer eski teknolojili pillere nazaran çok daha iyiler. Ancak yine de pilin içinde (liseden de biliyoruz) kimya var. Yani pilin içindeki maddede depolanan enerji artı ve eksi kutuplar arasında hareket ederek gün boyu cihazımızı çalıştırıyor.

Siz cihazınızı şarj ettiğinizde bu döngü tekrar başlıyor. İşte dikkat edilmesi gereken nokta bu piller 3 yıl ya da 1000 şarj ömürlüdür. Yani 1000 defa şarj ettikten sonra (elbette artı eksi toleransı vardır) pilin değişmesi gerekiyor.

Gece şarjda bırakınca ne oluyor?

Gece şarjda bırakınca telefon %100’e geldiğinde şarj duruyor. Ancak boşta beklerken belli bir oranda düştüğünde tekrar şarj oluyor. Bu döngü siz telefonu şarjdan çekinceye kadar devam ediyor. Yani pilinizin 99~100 şarj arası en az 3~4 kere şarj ediliyor. Yani bu kısmın ömrü 4 kat hızlı bitiyor. Sonra bir alt kademe 98-~99 diye gidiyor. Yani piliniz gitgide düşük kapasiteli bir pil gibi davranıyor.

Sağlıklı şarj alışkanlığı nasıl olmalı?

Gece bırakmayacağımızı öğrendik. Her zaman %100’e kadar beklememek de iyi bir fikirdir. Ancak tam boşalmadan şarj etmek iyi değil. Bu yukarıdakinin tersine pilin alt kapasitesini hiç kullanmamak demek. Yani bazen telefonunuzun şarjı bitip kapananınca, bazen %12’de bazen %50’de şarj edilmesinin hiç bir zararı yok. Ama şarj etmek için %10’un altını beklemek iyi. 

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments