By Published On: Kasım 17th, 20180 Comments on NAS Nedir? NAS Kullanmam Gerekir mi?Views: 656

Merhaba değerli okurlar,

Bugün sizlerle biraz uzmanlık gerektiren bir konu tartışacağız. Uzmanlık deyince hemen geri çekilmenize gerek yok, konuyu hiç bilmiyorsanız en azından aklınızın bir kenarında bulunabilir.

Uzuncası Network Attached Storage olan NAS ağınıza bağlı depolama birimidir. Yani ağa bağlı yazıcının yazıcı değil de hard disk olduğunu düşünebilirsiniz. “Bunun uzmanlık gerektiren tarafı ne?” diyecek olursanız, cihazın ilk kurulumu ve paylaşım ayarları biraz bilgi gerektiriyor.

Benim için gerekli bir şey mi?

Evinizde küçük de olsa bir ağ varsa, fotoğraf video ve müziklerinizi bu ağ üzerinden TV ve mobil cihazlarınızda oynatıyorsanız gerekli. Ancak sadece dizüstünüze takıp fotoğraf ve video depoladığınız harici bir diskiniz varsa ve bu diskteki bilgiler size özelse yani paylaşmak gerekmiyorsa hayır.

Ben yaklaşık 5 yıldır NAS kullanıyorum. Esas kullanım amacı fotoğraf, müzik ve videolarımı (videolarım hem kendi çektiklerim hem de film dizi şşşşşş…..) evde mümkün olan her ortamda oynatmak.

Tipik bir NAS cihazı ve cihazlarda ortam dosyalarını görüntülemek!

NAS’ın kullanım alanları nedir?

NAS cihazları sadece evde film fotoğraf oynatmak için değil elbette. Aslında NAS’ı kendi kişisel bulutunuz olarak düşünebilirsiniz. Üzerine ulaşmasını istediğiniz ya da istemediğiniz dosyalara göre kullanıcılar ekleyebildiğiniz, kullanıcı başına kotalar koyabildiğiniz, düzenli yedeklemeler yapabildiğiniz ve dünyanın her yerinden ulaşabildiğiniz bir kişisel bulut depolama. Ama bir sorun var: Tüm bunları yapmak biraz uzmanlık ve deneyim gerektiriyor.

NAS Cihazları Pahalı Mı?

Hem evet hem de hayır! Aslında başlangıçta karar vereceğiniz modeli bütçenize göre seçebilirsiniz ama böyle yaparsanız benim gibi zamanla 3 kez değiştirebilirsiniz. Hemen korkmayın değiştirme nedenim bozulması değil yetersiz modeller almış olmam. Bu nedenle başlarken bütçeyi zorlayıp en az 2 diskli tercihen 4 diskli bir model almanızı öneririm.

Hangi markayı tercih etmeliyim?

Şimdilik en kolay kullanımlı olan ve en çok tercih edilenin Synology, aynı paraya daha çok özellikli ama kullanımı zor olan Asustor derim. İleride detaylı bahsedeceğim.

Umarın NAS’ı hiç duymamış ya da az biraz duyup da ne olduğunu merak edenlere biraz yardımcı olabildim.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments