Merhaba değerli okurlar,

Bugünlerde herkesin cevabını merak ettiği bir soru var: Adil kullanım kotası ya da noktası (AKN) 2019 itibariyle kalkacak mı? Sorunun cevabını ben vereyim: Evet!

akn-speed

Ancak hemen sevinmeyin, bu bir süreç ve bu geçiş sürecinde servis sağlayıcılar da dahil herkesin kafası karışık. Şu anda kesin olan bir şey var o da mevcut taahhüdünüz biraz iyileştirilmiş şekilde devam edecek.

Sorun şu: Diyelim ki 2 internet kullanıcısı var: biri 35Mbit/100GB yaklaşık 80 TL anlaşma yapmış ve 2020’de bitecek. Diğeri de 50Mbit/50GB yaklaşık 80 TL anlaşma yapmış. Onun ki de 2019 sonbaharında bitecek. Eğer AKN kalkarsa her iki kullanıcı da limitsiz internete 80 lira verecek ama biri 50Mbit diğeri 35MBit hıza sahip olacak. Bu da sözleşmelerde sorun demek. ISS firmaları buna çözüm olarak kota + ücretsiz ek paket sistemini bulmuşlar. Yani sözleşmenizdeki GB kota olarak belirleniyor, aştığınızda ücretsiz ek paket tanımlanıyor. Yalnız ek paketin hızı düşüyor ama eskisine göre biraz daha fazla hız alacaksınız. Burada cevapsız kalan bir soru var o da geceleri kotasız zaman dilimi devam edecek mi? Kötü haber: Hiç sanmıyorum.

Sorular ve cevaplar:

Kota kalkacak mı?

Hayır. Yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı sözleşmedeki GB sınırınız kota olacak. Ancak kotayı aşınca ücretsiz ek paket tanımlanacak.

Kotayı geçince hızım düşecek mi?

Evet. Ama eskisi kadar çok değil. Örn: eskiden 16’ya düşen hız şimdi 20MBite’e düşecek.

Ek ücret alınacak mı?

Belli değil. Sözleşmenize bağlı ücret değişmese de ISS’na yüklenen vergiler artacak. Bu vergiler son kullanıcıya yansıtılır mı bilinmiyor.

Geceleyin kullandığımız limitsiz ve kotasız zaman dilimi kalkacak mı?

Büyük ihtimalle evet! Maalesef limitsiz kullanıcılar için bu dilim kalkabilir. ISS’ların bu değişikliği lehlerine kullanması kesin gibi.

Fiyatlar artacak mı?

Evet. Mevcut sözleşmeler sona erdikçe ISS’lar yeni limitsiz tarifelerini kota yerine hız limiti olarak belirleyecek ve ücretler kesin artacaktır.

Biz ne kadar etkileniriz?

Bekleyip göreceğiz. Ben 35Mbit hız alanındayım. Kotam 100GB. Normalde yetiyor, ancak indirmelerimi gece yapıyordum. Artık yetmez. 20MBit ile işlerimi görürüm, Youtube ve Netflix’ten HD film de izleyebilirim.

Özetle kullanıcıların yeni dönemde bilinçli olması gerekli. İhtiyacı olan hıza göre ya da aşmayacağına güveniyorsa kotalı bir paketi tercih etmeli.

Umarım sizleri aydınlatabildim.

Bu yazıyı dilediğin platformda paylaşabilirsin!

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments